25 C
Tuzla
24.03.2023.

Bećirović-Hartmann: Intenzivirati političku, institucionalnu i ekonomsku saradnju BiH i Austrije

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je danas sa ambasadoricom Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann o evropskom putu Bosne i Hercegovine, te o nizu bilateralnih i multilateralnih pitanja. Na sastanku je konstatovano da između dvije države nema otvorenih pitanja, a izražen je obostrani interes za intenziviranjem političke, institucionalne i ekonomske saradnje.

 

Bećirović je zahvalio  ambasadorici Hartmann na snažnoj podršci Austrije za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji. Pozdravio je i veoma važnu ulogu Republike Austrije na planu unutrašnje stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine kroz učešće austrijskog kontingenta u Misiji EUFOR-a ALTHEA.

Tokom sastanka je naglašena veoma dobra ekonomska saradnja dvije države, kao i razvijeni trgovinski odnosi. Član Predsjedništva BiH  Bećirović kazao je da, s obzirom na već postojeći veliki potencijal, međusobne ekonomske odnose treba dodatno osnažiti.

Na sastanku je istaknuto i da dvije države imaju vrlo dobru saradnju ministarstava odbrane, a pripadnici Oružanih snaga BiH mogućnost vojnih obuka i edukacija u Republici Austriji. Ambasadorica Hartmann navela je da će Republika Austrija nastaviti s podrškom ubrzanog puta Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

POSLJEDNJE DODANO