Bećirović: Presuda zločincu Mladiću je i presuda velikosrpskom projektu istrebljenja Bošnjaka i uništenja države BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Drugostepena sudska presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću za genocid i najmonstruoznije zločine nakon Drugog svjetskog rata ima moralni, globalni, historijski, politički i pravni aspekt. Riječ je o jednoj od najvažnijih sudskih presuda za državu Bosnu i Hercegovinu, region, Evropu i savremenu civilizaciju u XXI. stoljeću. Presuda zločincu Mladiću nije samo presuda njegovoj individualnoj krivičnoj odgovornosti, već i historijska presuda genocidnom velikosrpskom projektuistrebljenja Bošnjaka iuništenja jedne od najstarijih evropskih država – Bosne i Hercegovine.

Genocid nad Bošnjacima nije historijska nesretna slučajnost. On je rezultat planski osmišljenog iorganiziranog djelovanja velikosrpske ideologije, politike, medija, vojske, policije…  Naučno je dokazano da se zločin genocida događa „odozgo prema dolje“, uz poticaj, znanje, saglasnost i učešće državnih organa.Zločin genocida nad bošnjačkim stanovništvom nije bilo moguće sprovesti bez genocidne namjere, sistema i planskog angažiranja brojnih institucija.Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi srbijanski funkcioneritrebali bi, napokon, prihvatiti međunarodne sudske presude i postati svjesni činjenice da je Srbija jedina država u Evropi koja je nakon Drugog svjetskog rata sudski osuđena da je prekršila Konvenciju Ujedinjenih nacija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Iako je sudski presuđeno jednom dijelu ratnih zločinaca, građanke i građani Bosne i Hercegovine moraju biti oprezni jer je genocid ponovljiv. Ideologija, politika, mediji i drugi faktori koji su doveli do genocida nad Bošnjacima su još uvijek aktivni i opasni. Zato se genocid ne tiče samo onog vremena, žrtava i njhovih porodica, nego i današnjih i budućih generacija. Živimo u okruženju gdje politička, psihološka, obavještajna i medijska „obrada onih drugih“ nije nestala sa presudama zločincima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku i drugima. Prijetnja od novog genocida je puno veća nego što to mnogi pretpostavljaju ili znaju. Planeri i počinitelji genocida imaju jedino respekt prema onima koji su osposobljeni za odbranu i koji pokazuju želju za odbranom. To je lekcija koju moramo dobro naučiti.

U interesu mira i sigurne budućnostisudske presude ne smiju biti arhivirane i zaboravljene već moraju biti dosljedno implementirane. Međunarodna zajednica, u interesu cijelog čovječanstva, treba i mora poslati planetarnu poruku da se rezultati genocida, zločina protiv čovječnosti i drugih zločina ne mogu i ne smiju trajno priznati.Nemoralna politika arhiviranja i zaboravljanja međunarodnih sudskih presuda je KARDINALNA GREŠKA međunarodne zajednice. Takva politika nije ojačala mir i sigurnost već jedodatno ohrabrila ekstremiste da intenziviraju politiku veličanja pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca i razbijanja države Bosne i Hercegovine. Zato treba prestati s ponavljanjem te greške.

Zločinac Ratko Mladić osuđen je za počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti, progone, istrebljivanje, ubistva, deportacije, nehumana djela (prisilno premještanje), kršenje zakona ili običaja ratovanja, teroriziranje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Ova presuda je definitivno i za sva vremena zločinca Mladića i sudski svrstala među najbrutalnije ubice XX. stoljeća.

Današnja presuda zločincu Mladiću nije potpuna.Nemoralan i nepravedan je dio presude koji govori da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih općina (Prijedor, Vlasenica, Foča, Ključ, Sanski Most, Kotor Varoš). Doživotna kazna zatvora zločincu Mladiću ne može biti dovoljna satisfakcija preživjelim žrtvama genocida i njihovim porodicama, ali predstavlja mali djelić pravde koji pruža nadu i obavezuje nas da budemo oprezni kako se genocid više nikada, nikome i nigdje ne bi ponovio.

Pravosnažne sudske presude najviših svjetskih sudova Mladiću i drugim zločincima trebale bi u budućnosti imati važne pravne i političke posljedice jer je sada planetarnoi sudski dokazano da su ključni osnivači i vođe zločinačke paratvorevine RS bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.Pravosnažne sudske presude zločincima: Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku, Ljubiši Beari, Vujadinu Popoviću, Zdravku Tolimiru, Radislavu Krstiću i drugim ratnim zločincima jasno pokazuju da su oni, kao civilni i vojni rukovodioci samoproglašeneRS, bili učesnici u sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu i da su odgovorni za najstrašnije zločine nakon Drugog svjetskog rata. Dakle, dokazana je i sudski osuđena institucionalna i sistemska odgovornost političkog i vojnog vrha tzv. RS za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine.

Današnja presuda zločincu Mladiću treba da u budućnosti doprinese istinskoj katarzi i stabilizaciji prilika u državi Bosni i Hercegovini i regionu. Krajnje je vrijeme da i međunarodna zajednica zaustavi destruktivne politike koje veličaju pravosnažno presuđene ratne zločince i blokiraju državu Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka izgradnji istinskog demokratskog društva i priključenju euroatlantskim integracijama, navodi se u saopćenju potpredsjednika SDP-a BiH Denisa Bećirovića.