Beograd: Danas oproštaj od patrijarha Irineja, sutra sahrana

Foto: Srna
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kovčeg sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja danas će, poslije liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu, biti prenijet u Hram Svetog Save, gdje će građani moći da se oproste od njega, ali zbog epidemioloških mjera neće moći da ga cjelivaju.

Pripadnici Garde Vojske Srbije unijeli su jutros kovčeg sa tijelom patrijarha u Sabornu crkvu, gdje će biti izložen za vrijeme liturgije povodom hramovne slave – Aranđelovdana, a potom će blažnopočivšem patrijarhu biti služen kraći pomen. Potom bi tijelo trebalo da bude prenijeto u Hram Svetog Save.

Kada je riječ o odavanju počasti vjernika, sveštenik Hrama Svetog Save jerej Dragan Šovljanski je rekao da će, u skladu sa preporukama Kriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korona, biti sprovedene epidemiološke mjere i da neće biti moguće cjelivanje tijela blaženopočivšeg patrijarha.

“Sav narod će moći da uđe na ulaz u hram i da priđe na nekoliko metara od samog tijela da se pokloni i ponovo izađe napolje. Pozivamo sve vjernike da nose zaštitne maske zbog epidemiološke situacije, da se previše ne zadržavaju i da ne prave gužve”, rekao je jerej Dragan.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej preminuo je juče u Beogradu, a biće sahranjen sutra u kripti Hrama Svetog Save.

Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Zbog upokojenja patrijarha srpskog u Srbiji i Republici Srpskoj od juče proglašena je trodnevna žalost.

Izvor: RTV Slon/BHRT