Bescarinski uvoz robe iz Hrvatske u BiH ili sankcije

Bescarinski uvoz robe iz Hrvatske u BiH ili sankcije

Objavio: -
carina-ilustr 0

Vlasti Bosne i Hercegovine ostaju na stanovištu da su neprihvatljivi zahtjevi Evropske komisije za izmjene privremenog trgovinskog sporazuma kojima bi se tržište BiH otvorilo za bescarinski uvoz proizvoda iz Hrvatske, objavila je danas Direkcija za evropske integracije koja djeluje pri Savjetu ministara BiH.

Ova reakcija je uslijedila nakon što je iz delegacije EU u Sarajevu 22. oktobra stiglo upozorenje da se BiH suočava s mogućnošću uvođenja trgovinskih sankcija ukoliko ne prilagodi svoj trgovinski sporazum s Unijom do kraja 2015. i tako obezbijedi Hrvatskoj ravnopravan tretman pri izvozu njene robe s ostalim članicama Unije.Iz delegacije EU saopšteno je da je riječ o tehničkim, odnosno matematičkim prilagođavanjem trgovinskih kvota čiji je cilj da se obezbijedi što manji poremećaj u ustaljenom trgovanju.

To  znači da, ukoliko je BiH odobrila godišnju kvotu od 1.000 tona proizvoda za slobodan uvoz iz EU, a bescarinski  uvoz iz Hrvatske u tu zemlju je u skladu sa pravilima CEFTA iznosio 100 tona, nova prilagođena kvota za bescarinski uvoz iz proširene EU, odnosno njenih 28 umjesto ranijih 27 država-članica, sada iznosi hiljadu i sto tona.

Takve kvote raspodjeljuju se na osnovu redoslijeda podnesenih zahtjeva, što znači da u njima može učestvovati bilo koja država-članica EU, a ne nužno Hrvatska.

“Ovakva  prilagođavanja rade se u oba smjera i s obostranim povećanjem kvota i zato tvrdnje o nepravednosti kvota na štetu BiH idu u pogrešnom pravcu”, naveli su iz delegacije EU u BiH.

Podsjećaju i kako je metodologija EU za prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno njegovog trgovinskog dijela na osnovu tradicionalne trgovine prihvaćena od svih država zapadnog Balkana osim BiH.

Iz Direkcije za evropske integracije BiH sada tvrde da je BiH adekvatno i blagovremeno omogućila primjenu odredbi privremenog sporazuma i na Hrvatsku kao novu članicu EU na osnovu odluke Predsjedništva BiH iz juna 2013.

“Sve osim tehničog prilagođavanja za BiH predstavlja bitne izmjene sporazuma koje bi bile u suprotnosti s uzajamnošću i obostranim interesom kao osnovom odnosa ugovornih strana”, stoji u saopštenju DEI BiH.

U Sarajevu  tumače da metodologija “tradicionalne trgovine” koju zagovara Evropska komisija za BiH nije obavezujuća jer  nije sadržana u odredbama privremenog sporazuma, a uz to bi se odnosila na proizvode koji uopšte nisu obuhvaćeni privremenim sporazumom.

Vlasti BiH ocjenjuju da su već argumentovano dokazale da se na petnaestak proizvoda, uglavnom prehrambenih, mora zadržati carinska zaštita pri njihovom uvozu u tu zemlju.

O tome, kako navodi DEI, u zemlji postoji potpuni konsenzus politike i poslovne zajednice i od takvog se pristupa neće odustati.

Proizvođači mlijeka iz BiH danas su od vlasti u toj zemlji zatražili da dodatno pooštre režim uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz država-članica EU odnosno da nametnu dodatna uvozna davanja za mlijeko i mliječne proizvode.

Iz entitetskih udruženja koja okupljaju proizvođače mlijeka od Ministarstva spoljne trgovine BiH zatražili su uvođenje tzv. prelevmana na osnovu kojih bi uvoznici iz EU plaćali dodatnu uvoznu taksu.

 

Izvor: RTV SLon/Biznis.ba

NO COMMENTS

Leave a Reply