23.9 C
Tuzla
02.06.2023.

Beširović: Sektor trgovine jedan od četiri sektora u kojem su bili masovni otkazi

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) danas je u Sarajevu, na Međunarodni dan rada, održao prvomajski marš koji je zbog poštivanja epidemioloških mjera održan kao protestna vožnja ulicama Sarajeva, uz zaustavljanja pred tržnim centrima.

Cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”, jeste da se skrene pažnja na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u tom sektoru.

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović je kazala da je današnja protestna vožnja podsjećanje na borbu koja za radnice i radnike u ovom sektoru traje 365 dana u godini.

Protestnim maršom još jednom su podsjetili na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike kao i da njihovi uslovi rada budu definirani kolektivnim ugovorom.

Beširović je navela da je ovo sektor u kojem se masovno krše radnička prava i u kojem su uvjeti rada izuzetno teški.

Istaknula je da je to s pandemijom koronavirusa dodatno naglašeno, u smislu da su radnici u trgovinama i uslužnoj djelatnosti “na prvoj liniji zaraze, zajedno sa uposlenicima iz sektora zdravstva”. Po njenim riječima, oni svakodnevno ugrožavaju svoje i živote svojih najmilijih.

– Prema podacima koje imamo, ovo je sektor koji trpi i ogromne ekonomske posljedice pandemije. Podatak da je recimo svaki peti otpušteni radnik tokom pandemije upravo iz ovog sektora i da je sektor trgovine jedan od četiri sektora u kojem su bili masovni otkazi, dovoljno govori koje su ekonomske posljedice – navela je Beširović.

Napomenula je i da je kupovna moć građana BiH svaki dan sve manja, a to se direktno odražava i na primanja radnika u ovom sektoru.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!