Bevanda-Lorenzo: U pripremi projekti EIB-a u BiH vrijedni oko 190 miliona eura

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda razgovarao je jučer o nastavku implementacije projekata s novoimenovanim šefom operacija Evropske investicijske banke (EIB) za Hrvatsku i zapadni Balkan Antoniom Lorenzom.

Bevanda je upoznao novog šefa operacija EIB-a s trenutnom dinamikom realizacije projekata koji se finansiraju sredstvima te Evropske banke s kojom BiH ima izuzetnu i dugogodišnju saradnju.

Na sastanku je istaknuto da se zahvaljujući sredstvima EIB-a realizuju projekti u mnogim oblastima, od projekata iz socijalne sfere i zdravstva do izgradnje infrastrukture, te da i ove kreditne aranžmane prate značajna grant sredstva.

Naglašeno je da saradnja između BiH i EIB-a ima perspektivu ne samo zbog visokih iznosa ulaganja već i raznovrsnosti projekata koji su u procesu implementacije.

Također, navedeno je da su u pripremi projekti vrijednosti oko 190 miliona eura i završavaju se procedure koje prethode potpisivanju ugovora.

Sagovornici su ocijenili da određeni zastoji postoje zbog dužeg čekanja na formiranje vlasti u BiH na svim nivoima, a Bevanda je naglasio da Ministarstvo finansija i trezora BiH uspješno završava svoj dio posla kod ugovaranja kreditnih aranžmana.

Bevanda je poželio uspjeh u radu novom šefu operacija EIB-a, te je izrazio nadu da će buduća saradnja biti u uzlaznoj putanji, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.