Bez ovjere knjižica se možete liječiti do 30. juna, počeo rad sa strankama u poslovnicama ZZO TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zavod zdravstvenog osiguranja TK počeo je sa normalizacijom pružanja usluga osiguranim osobama. Određene usluge nakon pauze od dva mjeseca i više, koje su se obavljale online putem, ponovo će se obavljati na šalterima poslovnica Zavoda. Cilj je na ovakav način izbjeći stvaranje gužvi u narednom periodu.

”Ponovo se uspostavlja sistem odnosno počinje aplikacija premije osiguranja, počeli smo ovjeravati zdravstvene legitimacije osiguranim licima koji su prijavljeni po osnovu dobrovoljnog osiguranja, ponovo smo počeli rješavati zahtjeve za medicinsku rehabilitaciju i ponovo smo krenuli sa izdavanjem dvojezičnih obrazaca za liječenje u inostranstvu u vrijeme privremenog boravka”, naveo je Riad Kurtalić, stručni saradnik za odnose sa javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Osigurane osobe nisu dužne dolaziti u poslovnice samo zbog ovjera zdravstvenih legitimacija do kraja juna, ali oni koji dođu zbog apliciranja takozvane markice, bit će im ujedno i izvršena ovjera zdravstvenih legitimacija, navodi Kurtalić. Rok za uplatu premije osiguranja produžen je do 30. juna, a do tada je produženo i važenje premije osiguranja iz 2019. godine.

”Pozvao bih građane odnosno osigurana lica da iskoriste svoja prava koja nisu mogli do sada, ali ukoliko nemaju velike potrebe da ne dolaze u prostorije Zavoda. Što se tiče ovjere zdravstvenih legitimacija nisu obavezujući dolasci, ukoliko bude bilo potrebe da se pruži zdravstvena usluga, njima će to zdravstvena ustanova pružiti, a ukoliko treba da uplate odnosno apliciraju premiju osiguranja mogu nam se javiti mi ćemo to izvršiti u što kraćem roku, bez zadržavanja i naravno istovremeno i ovjeriti zdravstvenu legitimaciju kako bi bili pokriveni u nekom narednom periodu”, rekao je Kurtalić.

Bez obzira na normalizaciju stanja, mjere prevencije prilikom dolaska osiguranika u poslovnice Zavoda ostaju iste. Obavezna je upotreba zaštitnih maski u zatvorenim prostorijama i razmak između osiguranih osoba.

U poslovnicu zdravstvenog osiguranja propušta se po jedna osoba za svaki šalter, kako bi se smanjio broj osoba u šalter salama, te ograničio ulazak na manji broj ljudi. Prilikom ulaska u prostorije Zavoda obavezna je dezinfekcija ruku i obuće.