21.7 C
Tuzla
24.07.2024.

Bez posla u BiH ostalo najmanje 32.000 osoba, nova otpuštanja na jesen

Najmanje 32 hiljade ljudi u BiH ostalo je bez posla od početka pandemije koronavirusa, no to je, izgleda, tek vrh ledenog brijega. Nova otpuštanja, posebno u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva očekuju se već na jesen.

Ugostiteljska djelatnost, hotelijerstvo, trgovina, umjetnost, ali i proizvodnja – najviše su pogođeni posljedicama koronavirusa. Mnogi privredni subjekti rade sa 20 posto do 50 posto kapaciteta, neki su silom prilika morali staviti ključ u bravu.

“Svi smo mislili da će ovo trajati neka dva – tri mjeseca, nakon čega će se nastaviti normalan život, tako smo se i ponašali. Neki su otpustili radnike, pa su ih počeli vraćati kada je život malo krenuo, neki su crpili vlastite rezerve, međutim, sedam mjeseci je dug period, dosta se toga potrošilo i sada počinje realan život. Sada se uposleni moraju prilagoditi realnim potrebama, a definitivno da je tržište palo”, rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Da je palo, potvrđuje i broj radnika koji su ostali bez posla, najviše u uslužnom sektoru.

“Mi možemo očekivati još goru situaciju polovinom septembra, kada se završi ljetnja sezona, tada će biti otpušten veliki broj radnika, prvenstveno u Neumu. Ovdje, u kontinentalnom dijelu FBiH puno se hotela zatvorilo tokom ovog mjeseca”, rekao je Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika BiH.

Ništa bolja situacija nije ni u RS-u

“Oko 2.000 radnika je u zadnjih 15-ak dana otpušteno iz sektora ugostiteljstva. Ako se ne izađe sa pravovremenim mjerama, ako Vlada ne ponudi pomoć i mjere ovoj privrednoj grani, taj broj će znatno da se uveća”, rekao je Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS.

O tim mjerama predstavnici Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS razgovarali su jučer i sa entitetskim premijerom Radovanom Viškovićem, no, čini se, bez nekog rezultata.

“Ništa konkretno se ne preduzima, sve se završava na razumjevanju i na priči. Nama treba nešto konkretno da se učini, kako bismo vidjeli da nismo ostavljeni sami”, dodao je Šurlan.

Mjere, tamo gdje ih ima, uglavnom su zakasnile – naglašavaju privrednici.

“Korona zakon 2 ne možemo čekati. Mi sada imamo pregovore sa Ministarstvom turizma FBiH koji imaju razumjevanja prema turističkim subjektima, ali sve to ide sporo”, rekao je predsjednik Udruženja turističkih privrednika BiH Senad Halilović.

A vrijeme neumitno curi. U Federaciji BiH (FBiH) za sedam dana, od 27 jula do 3. avgusta, bez posla je ostalo gotovo 1.700 radnika, podaci su Poreske uprave tog entiteta. U RS, od početka pandemije na evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje prijavilo se 10.429 lica, kojima je prestao radni odnos, dok je njih 9.199 brisano zbog zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti.

(RTV Slon/Akta)

Vezane vijesti

TUZLA