Bh. atletski tim otputovao na Ekipno prvenstvo Evrope u Skoplju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Seniorska atletska reprezentacija Bosne i Herecegovine otputovala je za Skoplje, gdje će narednog vikenda nastupiti na Evropskom ekipnom prvenstvu – Treća liga.

U sastavu nema dvojice najboljih bh. atletičara, srednjeprugaša Amela Tuke i bacača kugle i diska Mesuda Pezera, koje je Upravni odbor Atletskog saveza BiH, a na prijedlog njihovih trenera i selektora, oslobodio obaveze nastupa na ovom takmičenju, jer im se ne uklapa u program za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Dohi (Katar).

U vodstvu bh. tima je Đurđica Šišul, potpredsjednica ASBiH, zatim selektori Dragomir Čabrilo (žene) i Elvir Krehmić (muškarci), a na put je krenulo 33 atletičara i atletičarki, koji će  nastupiti kao zajednička ekipa.

Podsjetimo, na prošlom Prvenstvu, koje je 2017. godine održano na Malti, bh. tim bio je drugi te izborio plasman u 2. ligu, ali su bh. timu zbog dopinga Adele Čomor iz AK Novi Grad iz Sarajeva naknadno oduzeti bodovi, čime su izgubili i plasman.

Zbog specifičnih pravila za ovogodišnje prvenstvo, samo će se prvoplasirana ekipa plasirati u Drugu ligu ovog evropskog takmičenja, na kojem nastupaju selekcije Albanije, Andore, Armenije, Azerbejdžana, BiH, Crne Gore, Islanda, Kosova, Moldavije, Srbije, AASSE (selekcija malih evropskih zemalja) te domaćina Sjeverne Makedonije.

(RTV Slon/Fena)