Bh. automobilska industrija mora naći svoje mjesto u novoj eri industrije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Koristeći se dugogodišnjim bogatim iskustvom u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, kao i trenutnim mogućnostima i dostignutim tehnološkim razvojem bosanskohercegovačkih kompanija proizvođača komponenti za automobilsku industriju, kao neophodnim se nameće nastavak razvojnog Projekta u PKFBiH “Razvoj automobilske industrije FBiH”, kazao je Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, nakon završetka jučerašnjeg Poslovnog foruma koji organizovala Privredna komora FBiH, a u čijem fokusu je automobilska industrija.

On je pojasnio kako će se na ovaj način nastaviti pozitivni trendovi razvoja domaće autoindustrije, te stavljanjem u funkciju kadrovskih i proizvodnih raspoloživih kapaciteta, dovesti da povećanja učešća bh. proizvođača u automobilskoj industriji EU, što je i jedan od zaključaka donesenih na jučerašnjem Poslovnom forumu.

Posebno je stavljen i akcenat na promjene koje se dašavaju u svjetskoj automobilskoj industriji, a to je težnja da se vozila na konvencionalni pogon zamijene pogonom na električnu energiju, što treba posmatrati kao šansu i izazov.

Jašarspahić smatra da i ovaj Projekat za cilj ima da bosanskohercegovačka automobilska industrija prati trendove i da u novoj eri automobilske industrije, nađe svoje mjesto, kako bi se nastavili pozitivni trendovi u bh. automobilskoj industriji i bh. proizvođači uključili u razvojne i proizvodne projekte proizvodnje elektro automobila.

Jašarspahić je naveo kao jedan od zaključaka i da se kroz Ured Grupacije automobilske industrije u Wolfsburg-u, nastavi sa radom na promociji, povezivanju i boljem pristupu tržištu bh. firmi.

Foto: FENA (Mirsad Jašarspahić)

„Ono što karakteriše trenutno stanje, jeste, bh. automobilska industrija je postala prepoznatljiva i svi proizvođači automobila u EU su dobili informacije o firmama iz BiH, a koje rade dijelove za automobilsku industriju. Dosadašnje prisustvo i aktivnosti predstavnika Grupacije u Wolfsburgu su rezultirala da je Projekat bio uspješan, u smislu većeg osvajanja tržišta automobilske industrije u EU, rekao je Jašarspahić iznoseći zaključke za Poslobnog foruma, dodajuči kako je jedan od zaključaka sistemso djelovanje svih partnera projekta, Vlada FBiH, USAID, UNDP,…  koji trebaju raditi na podizanju konkurentnosti domaće privrede kroz trajnu edukaciju, standardizaciju i certifikaciju, što je preduvjet za veće učešće domaćih proizvođača na tržištu EU.

„Na Poslovnom forumu je zaključeno i da direktnim prisustvom kroz ured u Njemačkoj, treba biti u stalnom kontaktu sa tržištem, kako bi se domaći proizvođači pravovremeno uključili u tržišnu utakmicu i time stvorili preduslovi za nove poslove kojim bi se povećale investicije u nove proizvodne kapacitete, otvorila nova radna mjesta, povećao izvoz, što bi se direktno odrazilo i na povećanje GDP-a.“, kaže Jašarspahić.

On je kazao kako je zaključeno i da treba nastaviti sa održavanjem godišnje konferencije o temi automobilske industrije u BiH, kao događaja koji će na jednom mjestu okupiti sve kompanije iz BiH i regije koje se bave automotivom, sa eminentnim učesnicima i eventualnim b2b sastancima.

(RTV Slon/Fena)