27.8 C
Tuzla
06.07.2022.

Bh. firme se brzo vratile na kosovsko tržište

Da su preduzeća iz BiH ponovo našla put do kupaca na Kosovu, govore i podaci vanjskotrgovinske komore BiH, gdje je za deset mjeseci ove godine izvezeno više robe, u vrijednosti preko 46 miliona KM, nego godinu ranije.

“Za deset mjeseci ove godine iz BiH je na tržište Kosova izvezena roba u ukupnoj vrijednosti od 58.416.300, što je više za 46.032.116 KM u odnosu na isti period lani”, rekli su iz vanjskotrgovinske komore BiH.

Dodaju da je evidentno da je u ovoj godini izvoz na tržište Kosova povećan, što je prije svega rezultat tamošnjeg ukidanja zabrane uvoza sa tržišta BiH.

Kada je u pitanju izvoz, na kosovsko tržište iz BiH je plasirano najviše gvožđa i čelika i to u vrijednosti od 11,3 miliona KM, zatim prerađevina od mesa i to 7,1 miliona, potom drveta i proizvoda od drveta vrijednosti oko četiri miliona, kao i mlijeka i pavlake u ukupnoj vrijednosti 2,8 miliona KM.

Podaci vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da je na domaće tržište za deset mjeseci ove godine iz samoproglašenog Kosova stigla roba vrijedna 13,39 miliona KM.

Kad je u pitanju uvoz u BiH, prednjače proizvodi od gvožđa i čelika, koža i voda.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, kazao je da se firme iz cijele BiH vraćaju na tržište Kosova.

“Rast od 46 miliona KM je veoma bitan, posebno u ovom vremenu krize izazvane pandemijom virusa korona, kada definitivno imamo smanjeno poslovanje privrede, tako da su ovakvi pomaci dobrodošli. Očekujemo da se u narednom periodu dodatno poveća izvoz”, kazao je Blagojević.

Dodao je da je ohrabrujuće da se i pored svih izazova vraćamo na mjesto koje smo imali prije uvođenja taksa.

“Nadamo se da će vrijednosti izvoza nastaviti da raste i da će premašiti ranije iznose”, kazao je Blagojević.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH, kazao je za “Nezavisne” da su se nakon ukidanja taksa ipak uspjeli očuvati interesi bh. firmi koje izvoze na tržište Kosova.

“To pokazuje činjenica da je za veoma kratak period od ukidanja taksa izvoz umnogome povećan, odnosno da su se domaća preduzeća brzo vratila na izgubljeno tržište”, kazao je Jašarspahić.

Podsjetimo, Kosovo je u novembru 2018. godine uvelo takse na uvoz robe iz BiH, a one su ukinute tek 31. marta ove godine. Prije uvođenja taksa godišnji izvoz na Kosovo bio je vrijedan do 160 miliona maraka, pišu Nezavisne novine.

POSLJEDNJE DODANO