Bh. institucije svakodnevno rade na provjeri informacija i pronalasku grobnica

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na sastanku Operativne radne grupe za nestale osobe kojem su prisustvovali glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz razgovarno je o razmjeni informacija i potrazi za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

 

Operativna grupa formirana je kao zajednička inicijativa MRMKS, Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) radi razmjene informacija o mogućim lokacijama na kojima su masovne grobnice ili posmrtni ostaci nestalih osoba.

 

Na temelju preporuka Operativne grupe formiran je predmet u cilju koordinacije aktivnosti u djelovanju Tužilaštva BiH, MRMKS-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Instituta za nestale osobe (INO) BiH, MKCK-a, ICMP-a i drugih institucija.

 

Predmet je formiran s ciljem prikupljanja i provjere informacija o mogućim lokacijama masovnih grobnica, analize i analitičke obrade dostupnih baza dokaza i arhiva radi otkrivanja podataka i informacija koje bi mogle predstavljati smjernice za otkrivanje masovnih grobnica i pronalazak nestalih osoba.

 

U saopćenju Tužilaštva BiH navodi se da se u okviru operacije “Terra” gotovo svakodnevno saslušavaju svjedoci, vrši analiza dostupnih dokaza te izlazi na teren u cilju provjere informacija i pronalaska lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobnica.

 

Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na lokalitetu Lokvice-Igman, Hozića Kamen (B.Novi-N.Grad), Vlasenica, Miljevina, Prosara, B.Gradiška i drugdje, a kolege iz MRMKS-a daju doprinos u tim aktivnostima.

 

Tužilaštvo BiH je nadležno za postupanje u svim predmetima ekshumacija, a Operativna grupa za nestale osobe značajno pomaže u radu na prikupljanju informacija koje se koriste za pronalazak masovnih i pojedinačnih grobnica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: RTV Slon/FENA/