20 C
Tuzla
15.07.2024.

Bh. košarkašice se danas okupljaju u Parizu, zatim putuju u Osaku

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će otputovati u Japan, gdje ih očekuju utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Ekipa će biti kompletirana u Parizu, odakle bh. nacionalni tim leti na konačno odredište, Osaku. Igračice će u Pariz doputovati iz gradova u kojima nastupaju za svoje klubove. Prethodno će obaviti PCR testiranje, što je jedan od uvjeta za ulazak u azijsku državu.

Dolazak u japansku metropolu predviđen je u nedjelju ujutro po tamošnjem vremenu, a prvi trening bh. selekcija bi trebala obaviti dan kasnije.

Izabranice selektora Gorana Loje u prvom kolu 10. februara igrat će protiv Bjelorusije od 16 sati po lokalnom vremenu (8.00 ujutro po našem vremenu). Dva dana kasnije će odmjeriti snage s Kanadom (7.00 sati), a protiv domaće selekcije igrat će 13. februara (10.00 sati).

– Dobar nastup na Eurobasketu nam je dao dodatni motiv i vjetar u leđa. Međutim, sigurno da u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo više nećemo imati ulogu totalnog autsajdera, kao što je bio slučaj na EP. Ovog puta ćemo biti pod posebnom pažnjom protivnika. Ali, naš cilj je jasan, idemo u Japan po novi uspjeh i historijski plasman na SP – izjavila je reprezentativka BiH Nikolina Babić.

Na Svjetsko prvenstvo, koje se tokom septembra održava u Australiji, plasirat će se tri najbolje selekcije iz grupe.

Vezane vijesti

TUZLA