Biciklisti iz 10 država nastavljaju put prema Srebrenici

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U sklopu petnaestog biciklističkog maratona 282 učesnika stigla su sinoć u Sarajevo, a domaćin su im bile Oružane snage BiH koje su u kasarni ”Rajlovac” OS BiH kao i prethodnih godina osigurale noćenje za učesnike maratona.

Općina Novi Grad Sarajevo osigurala je ručak za učesnike koje je u kasarni pozdravio načelnik Općine Semir Efendić sa vijećnicima te općine.

”Želim da vam čestitam na trudu. Ovo što vi radite vrijedno je svake pažnje i hvale. Kroz ovakve aktivnosti i druženja priča o Srebrenici se prenosi i čuva, što je važno za sve buduće naše generacije”, rekao je Efendić.

U pet etapa od Beča preko Wiener Neustadta, Monickirchena (Austrija), Murske Subote (Slovenija), Sombora (Hrvatska) do Bihaća, pa prema Sarajevu i Srebrenici učesnici će preći više od 500 kilometara. Najmlađi učesnik ima 12 godina, a najstariji 78 godina. Učesnici dolaze iz deset država. Svoju završnu etapu nastavljaju iz Sarajeva prema Srebrenici jutros, a planirano je da do cilja stignu u večernjim satima, te klanjaju dženazu žrtvama genocida 11. jula u Srebrenici.

”Put je naporan i dug, ali iz godine u godinu svi učesnici su spremniji, profesionalno pristupaju maratonu, a tokom godine se i pripremaju za njega. Naš je cilj da ovim biciklističkim maratonom na jedan sportski način zajedno odamo počast svim žrtvama Bosne i Hercegovine sa naglaskom na Srebrenicu”, kazao je predsjednik kluba ekstremnih sportova ”Limit” Ermin Lipović.

Poruka pod kojim se održava maraton je ”Da se ne zaboravi i ne ponovi”.