Bićo: Planirane proteste odgađamo za narednih deset dana

Foto: Arhiva
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine Nedžad Bićo kazao je za Fenu da se planirani protesti odgađaju za narednih deset dana, jer postoje određene informacije da će Dom naroda sazvati sjednicu i usvojiti budžet FBiH za 2019. godinu.

Udruženje je prethodno dalo rok federalnim vlastima da do 31. januara usvoje budžet Federacije BiH upozorivši da će u suprotnom izaći na ulice i blokirati centrale političkih stranaka te zgradu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

Bićo je naglasio da su na radnom sastanku Udruženja koji je održan danas raspravljali i o izradi programa poticaja za 2019. godinu, ali da to nema svrhe, jer je poljoprivreda ‘blokirana’ sve dok ne bude usvojen budžet.

Istakao je da je četvrti kvartal ostao neisplaćen te da bi prema zakonu trebao biti isplaćen u martu, najkasnije u aprilu. Ali ako budžet ne bude usvojen, Bićo ističe da neće niti nikakvih isplata.

– Ukoliko budžet ne bude usvojen, radikalnijim načinima ćemo tražiti prava za poljoprivrednike, kao što je blokada ulice ispred OHR-a – zaključio je Bićo.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/