BiH akreditive nove delegacije u PS Vijeća Evrope treba predati do 27. januara

     

Prema Pravilniku Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), Bosna i Hercegovina treba da preda akreditive nove parlamentarne delegacije najkasnije sedam dana prije sjednice PSVE zakazane za 27. januara naredne godine. Ipak, u Pravnilniku stoji i da taj rok treba ispoštovati ako je to moguće, što znači da se akreditivi mogu predati i nešto malo kasnije, odnosno do samog početka sjednice – potvrđeno je Feni iz sjedišta Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Bosna i Hercegovina zbog blokade rada državnog parlamenta u proteklih godinu dana nije bila predstavljena u Parlamentarnoj skupštini Vjeća Evrope i prijetila je opasnost da tako ostane i u 2020. godini ukoliko do januara naredne godine ne imenuje novu delegaciju. Tako je BiH postala jedina od 47 država članica Vijeća Europe koja nema svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini ove organzacije, budući da zbog blokada rada Parlamentrne skupštine BiH nakon općih izbora 2018. godine nisu formirane parlamentarne delegacije.

Međutim, nakon nedavnog sporazuma o Programu reformi BiH i imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH pokrenut je i proces imenovanja parlamentarnih komisija, te bi BiH novu delegaciju trebala dobiti do kraja ove godine.

IZVOR: RTV SLON/FENA