20 C
Tuzla
04.06.2023.

BiH bez centralne evidencije o vakcinisanim osobama

U Bosnu i Hercegovinu do sada je stiglo 141.800 doza vakcina protiv koronavirua različitih proizvođača. Dok ostale zemlje objavljuju podatke na dnevnom nivou o broju vakcinisanih, u BiH je to još uvijek nepoznanica.

U BiH ne postoji centralna evidencija vakcinisanih protiv koronavirusa, zdravstvo je u nadležnosti entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te kantona, kao i Brčko distrikta, pa ne postoje na državnom nivou precizni podaci koliko je građana do sada primilo prvu, a koliko obje doze vakcine.

Nadležni u entitetima nemaju adekvatne povratne informacije iz manjih administrativnih jedinica, tako da je jedino poznato koliko je vakcina stiglo u BiH i koliko ih je distribuirano entitetima, koje su oni potom proslijedili u niže administrativne jedinice.

Osim toga, u brojanju vakcinisanih problem je i to što su se mnogobrojni građani, u nedostatku vakcina u BiH, vakcinisali u susjednoj Srbiji, a podaci o broju na taj način vakcinisanih u BiH potpuna su nepoznanica.

Iz tog razloga neki od onih koji su se vakcinisali u Srbiji napravili su Facebook grupu “Građani BiH vakcinisani u Srbiji” koja trenutno broji oko 1.100 članova. Navode da žele okupiti što više građana BiH koji su se vakcinisali u Srbiji sa ciljem priznavanja, odnosno evidentiranja te vakcinacije u BiH. Dodaju i da će uputiti dopis relevantnim institucijama BiH kako bi regulisali svoju vakcinaciju i ostvarili ista prava kao i građani koji budu vakcinisani u BiH.

U RS u potpunosti vakcinisano oko 10.000 osoba

Na području Republike Srpske vakcinacija je započela 12. februara, a u taj entitet do sada je stiglo 42.000 doza Sputnik V vakcina, 7.020 doza Pfizer/BioNTech, 8.570 doza AstraZeneca (Vaxzervia) i 11.020 doza vakcina Sinovac, ukupno 68.610 doza vakcina.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kažu da je do petka, 9. aprila, u zdravstvene ustanove u tom entitetu isporučeno više od 31.000 prve doze i oko 10.000 druge doze vakcina. Prema njihovim podacima, u potpunosti je vakcinisano oko 10.000 osoba, dok distribuisanih 31.000 prvih doza nije u potpunosti utrošeno.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, tokom februara i marta u Srbiji je po pozivu koji su uputili privatnim i javnim zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite vakcinisano 2.360, uglavnom zdravstvenih radnika.

Prema planu vakcinacije protiv COVID-19, u Republici Srpskoj u prioritetnim grupama su zdravstveni radnici, korisnici i zaposleni u ustanovama za smještaj starijih lica i drugim ustanovama za smještaj i dugotrajnu njegu, te stanovništvo starije od 65 godina, čija je vakcinacija u toku. Sljedeća grupa, čija vakcinacija tek treba da počne, osobe su sa hroničnim bolestima koje su faktor rizika za COVID-19. Nakon njih slijedi vakcinacija osoba dobi od 18 do 64 godine na poslovima od javnog značaja.

Prve doze u Federaciji BiH primilo više od 15.000 osoba

U Federaciji BiH vakcinacija je počela 10. marta, nakon što je iz Srbije stiglo 10.000 doza AstraZeneca vakcina, koje su potrošene na vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Nakon toga, iz COVAX mehanizma stiglo je 15.210 doza Pfizer/BioNTech vakcina i 17.100 doza AstraZenece, dok je iz donacije Republike Turske za FBiH raspodijeljeno 17.980 Sinovac vakcina.

Ukupno radi se o 60.290 doza vakcina koje su stigle za Federaciju BiH. Dodatno je za Kanton Sarajevo stiglo još 10.000 doza AstraZeneca vakcina, koje je tom kantonu donirala Srbija.

“Ukupno je distribuirano više od 34.000 doza vakcina, a do 9. parila je potrošeno više od 15.000 doza vakcina”, rekla je Maja Kojović, stručna saradnica za odnose s javnošću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Ona je pojasnila da na području Federacije BiH bije počela revakcinacija, jer se ona za AstraZeneca vakcine preporučuje nakon 12 sedmica od primanja prve doze.

I u Federaciji BiH prioritetne grupe su zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici u staračkim domovima, zatim osobe starije od 60 godina, hronični bolesnici, pa osobe zaposlene u značajnijim javnim ustanovama, odnosno službama.

“Izuzetno smo zadovoljni procesom vakcinacije i odzivom. U nekim od manjih kantona završena je vakcinacija prve i druge prioritetne grupe, a u većim kantonima prve grupe, odnosno zdravstvenih radnika i prelazi se na drugu grupu”, rekla je Kojović.

Brčko distrikt pokrenuo i direktnu nabavku

Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta, kaže da su kroz COVAX mehanizam naručili 32.000 doza za 16.000 stanovnika, a do sada je ukupno stiglo 2.870 doza vakcina.

“Prve doze smo dobili krajem marta, 1.170 vakcina Pfizer, 700 doza AstraZeneca i 1.000 doza kineskih vakcina iz donacije Republike Turske”, rekao je Šadić.

Do 13. aprila, u 12 časova, prve doze vakcina primilo je 612 osoba sa područja Brčko distrikta.

Prvi prioriteti bili su zdravstveni radnici, odnosno uposlenici javne zdravstvene ustanove, a paralelno s tim, počela je vakcinacija zaposlenih u privatnim zdravstvenim ustanovama, te osoba u staračkim domovima.

“Pokrenuli smo vakcinaciju lica starijih od 75 godina i lica od 65 godina sa hroničnim oboljenjima”, rekao je Šadić i dodao da je za narednu srijedu zakazan početak revakcinacije zdravstvenih radnika.

U prvoj fazi slijedi vakcinacija i pripadnika policije Brčko distrikta, volontera Crvenog križa, novinara, a u drugoj fazi planirana je vakcinacija mlađih od 65 godina sa hroničnim oboljenjima, zaposlenih u institucijama od posebnog značaja za ovu lokalnu zajednicu.

Šadić je rekao da bi nove doze iz COVAX mehanizma trebale stići 22. na 23. april, a zatim i polovinom maja.

“Brčko distrikt BiH pokrenuo je i postupak direktnih nabavki i komuniciramo sa veledrogerijom i proizvođačima, govorim o kineskim i ruskim vakcinama, za šta smo iskazali interes za po 20.000 doza i, ukoliko se isporuči COVAX mehanizam u kompletu, imali bismo neophodne doze za kompletnu planiranu imunizaciju”, rekao je Šadić.

Krizni štab u zdravstvu Brčko distrikta procijenio je da je neophodno da se vakciniše 50.000 stanovnika od 80.000, koliko ih je bilo na popisu stanovništva.

RTV Slon/ akta.ba

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!