BIH dobija reprezentativno tijelo za predstavljanje iseljeništva u Njemačkoj

BIH dobija reprezentativno tijelo za predstavljanje iseljeništva u Njemačkoj

Autor: -

U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te Ambasade Bosne i Hercegovine u Berlinu i generalnih konzulata BiH u Minhenu, Frankfurtu i Štutgartu, u Generalnom konzulatu BiH u Minhenu održan je prvi sastanak za osnivanje Reprezentativnog tijela iseljeništva u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Cilj sastanka i vođenih diskusija bila je odluka o jačanju kapaciteta organizacija u iseljeništvu i uspostavljanju mehanizma za predstavljanje iseljeništva u zemljama prijema i u Bosni i Hercegovini, a raspravljalo se na temu modela organizacije budućeg tijela u BiH, koje će predstavljati dijasporu BiH u SR Njemačkoj.

Generalni konzulat BiH u Minhenu i Ruzmira Tihić-Kadić, generalna konzulica BiH u Minhenu i svi uposleni u ovom konzulatu, tom prilikom ugostili su predstavnike vlasti iz BiH, te više od 50 predstavnika bh. asocijacija iz Njemačke, pojedinaca, biznismena, između ostalih i Mirsada Fikića, te predstavnika humanitarnih i vjerskih organizacija i pojedinaca.

Naredni sastanak na istu temu planira se već za naredni mjesec, a kao mjesto održavanja navode se Štutgart ili Frankfurt.