BiH gradi učinkovite instrumente i mehanizme u borbi protiv terorizma

BiH gradi učinkovite instrumente i mehanizme u borbi protiv terorizma

Objavio: -

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je bh. izaslanstvo na zajedničkom ministarskom sastanku Globalnog foruma za borbu protiv terorizma (GCTF) i Koalicije za borbu protiv ISIL-a (AIC) na temu stranih terorističkih boraca, koji je održan danas u Den Haagu.

Brkić je u obraćanju učesnicima sastanka istaknuo da je pitanje sigurnosti veliki izazov i da terorizam koji uključuje terorističke napade i fenomen tzv. stranih terorističkih boraca, predstavlja veliku prijetnju sigurnosti u Evropi i svijetu.

Naglasio je da su vlasti u BiH svjesne problema stranih terorističkih boraca koji odlaze u Irak i Siriju i nakon nekog vremena se vraćaju u BiH, te postaju sigurnosni rizik za BiH i cijelu regiju.

Prema procjenama nadležnih institucija, najveći broj odlazaka na strana ratišta iz BiH zabilježen je u 2013. godini, nakon čega je broj počeo značajno opadati i sada je minimalan. Prijetnja nastaje nakon njihovog povratka u BiH kada pojedinci nastavljaju širiti radikalnu ideologiju i pokušavaju regrutirati nove članove.

Brkić je također informirao o mjerama koje je BiH poduzela u cilju borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, koje između ostalog uključuju izmjenu Krivičnog zakona u ovom aspektu, jačanje zakonskog okvira u smislu procesuiranja takvih osoba/pojava, aktivnu suradnju sa sigurnosnim agencijama drugih država i drugo.

Podsjetio je da je prošle godine usvojena Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2015-2020. godina, koja predstavlja nastavak aktivnosti koje su započele još 2001. godine kad je BiH postala članica Antiterorističke koalicije.

Naglasio je da su vlasti u BiH svjesne da će terorističke grupe i pojedinci nastaviti radikalizaciju prvenstveno mladih osoba kako bi ostvarili svoje ciljeve, i da BiH gradi učinkovite instrumente i mehanizme za njihovo sprečavanje.

Brkić je dodao da represija i kriminalizacija ne mogu same spriječiti ovakve pojave, već da veliku ulogu treba odigrati tzv. socijalni korektiv u okviru obitelji, obrazovanja, medija, akademskih zajednica, organizacija civilnog društva i to kroz propagiranje univerzalnih vrijednosti.

Izvor: RTV Slon/Fena