BiH i Grčka obilježavaju 27 godina diplomatskih odnosa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Bosna i Hercegovina i Grčka ove godine obilježavaju 27 godina diplomatskih odnosa, međutim dobri odnosi ne trebaju stagnirati, može se uraditi mnogo više na zbližavanju država, poručio je grčki ambasador u BiH Georgios Iliopoulos večeras na prijemu u povodu Nacionalnog praznika Grčke.

Ta država slavi proglašenje nezavisnosti iz 1821. godine.

– Ponosni smo da je tokom ovog poglavlja Grčka zagovarala i podržavala najosnovnije vrijednosti čovječanstva: slobodu, dostojanstvo i demokratiju – istakao je Iliopoulos.

U toj dugoj historiji, istakao je, Balkan je uvijek imao centralnu ulogu u vanjskoj politici, uključujući i danas znani zapadni Balkan, piše Fena.

Kazao je da vjeruju u ovaj region, ljude i potencijal te da su se temeljem toga uvijek zalagali za njegovu budućnost koja može biti, kako je naglasio, samo evropska.

– Grčka je priznala BiH 1992. godine, slavimo 27 godina izvanrednih diplomatskih odnosa. Nakon rata smo pokušali pomoći, uglavnom kroz obrazovanje i zdravstvo – rekao je Iliopoulos.

Poručio je da je politika važna, ali da nije sve što je potrebno. Značajnim smatra trgovinu, ali i kulturu.

U vezi s  razvojem trgovinskih i turističkih veza, najavio je otvaranje direktne avionske linije između Sarajeva i Atine u junu ove godine, Aegeon Airlinesa.

Prijemu u povodu Nacionalnog praznika Grčke prisustvovali su predstavnici političkog i javnog života, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada u BiH.