BiH je zemlja korupcije: ”Institucije podstiču koruptivno ponašanje”

Foto: Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Koordinacija institucija, mehanizmi zajedničkog djelovanja spriječili bi i prevenirali korupciju u BiH – stoji u Strategiji za borbu protiv korupcije u našoj zemlji. Ipak, istraživanja, ali i mišljenja stručnjaka pokazuju da to ne ide po planu i da živimo u ”zarobljenoj državi”. Na tragu takvog razmišljanja je i načelnik Općine Lukavac koji smatra da ne postoje sistemski mehanizmi za borbu protiv korupcije, i da čak same institucije podstiču koruptivno ponašanje.

Prisutna je zloupotreba u velikoj mjeri tužilačkih i pravosudnih organa. Nas zapljuskuju anonimne prijave po kojima se otvaraju istrage kopira se dokumentacija po anonimnim prijavama, a ja sam recimo kao načelnik uputio primjedbe na koruptivna ponašanja javne uprave. Na te akte uglavnom tužilaštvo odgovara da nema elemente za gonjenje” – rekao je Edin Delić, načelnik Općine Lukavac.

Foto: The Himalayan Times

Ipak iz Kantonalnog tužilaštva, ali i iz Tima za sprečavanje korupcije smatraju da se stvari mijenjaju na bolje,  te ističu da je u protekloj godini Tužilaštvo TK podiglo više od 90 optužnica protiv korupcije. Također, rad Tima za sprečavanje korupcije pokazao je da su rizici za koruptivna djelovanja najrasprostranjeniji u procesima zapošljavanja i javnim nabavkama. U ovom trenutku sve zabrinjava da je, zaključno sa zadnjim danom prošle godine, od ukupno 169 institucija u TK 51 institucija usvojila plan borbe protiv korupcije.

”Misija OSCE-a je stava da je usvajanje kantonalnog zakona odnosno pravnog akta koji se bavi sprečavanjem korupcije jedan od dokaza da je kantonalna vlast spremna raditi na sankcioniranju korupcije i ovo vidimo kao dobar znak,” kazao je Damir Gnjidić, šef terenskog ureda Misije OSCE-a u Tuzli.

Iz Vlade TK objašnjavaju da je jedan od dobrih znakova i imenovanje tima za sprečavanje korupcije, ali da je potreban još veći angažman i koordinacija institucija u narednom periodu.

”Neophodno je u narednom periodu izmijeniti zakonsku regulativu, promijeniti pravila ponašanja svakog pojedinca i samim tim ćemo učiniti na prevenciji korupcije na području TK. Drago nam je danas da smanjujemo korupciju i na nivou općina moramo imati uvezanost svih institucija na području BiH” objašnjava Husein Topčagić, ministar unutrašnjih poslova TK u tehničkom mandatu.

Čekajući bolju koordinaciju institucija, promjene zakona, provedbu Strategija – korupcija nažalost i dalje nastavlja prožimati svaki aspekt našeg društva.