BiH kroz postupke javnih nabavki godišnje gubi do 500 miliona KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Postupci javnih nabavki u BiH su netransparentni, neravnopravno tretiraju te diskriminiraju učesnike u postupku, ne potiču aktivnu i fer konkurenciju,a neefikasni su i neekonomični, pokazuju glavni nalazi projekta “Da javne nabavke postanu javne” koji su predstavljeni danas u Sarajevu.

Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH izjavio je na pres-konferenciji da Bosna i Hercegovina godišnje gubi ogromne iznose javnih sredstava kroz postupke javnih nabavki, a procjenjuju su na četiri do pet stotina miliona KM.

Naveo je da se kršenje Zakona o javnim nabavkama ponavlja u svim fazama postupka, te da taj zakon krše ugovorni organi na svim nivoima vlasti.

– Veliko je nepovjerenje privrednih subjekata, odnosno ponuđača u sistem javnih nabavki i primjetna je kartelizacija tržišta javnih nabavki – istakao je Miraščija.

Miraščija je dodao da će u 2020. fokus monitoringa javnih nabavki biti na svrsishodnosti, zbog činjenice da je riječ o izbornoj godini.

– Indikativno je da budžeti za javne nabavke u izbornim godinama rastu za više od 50 posto – naglasio je Miraščija.

Aleksandar Draganić iz Agencije za razvoj preduzeća Eda rekao je da je u postupcima javnih nabavki u BiH i dalje mala konkurencija, te da veliki broj pokrenutih postupaka bude poništen uz argumentaciju da “nijedna zaprimljena ponuda nije prihvatljiva”.

– Među glavnim narušavanjima Zakona o javnim nabavkama su “skrojene” tehničke i druge karakteristike predmeta nabavke, kao i “skrojeni” tehnički i finansijski uslovi na strani ponuđača – potcrtao je Draganić.

Dodao je da su prisutni i nerealno visoki zahtjevi u pogledu garancija i obezbjeđenja, propisivanja minimalnih rokova kod kompleksnih nabavki, te su česte izmjene planova javnih nabavki, kao i uvođenje novih nabavki.

Aleksandra Martinović iz Transparency Internationala BiH potcrtala je da je ukupna vrijednost praćenih postupaka u 2019. viša od 1,8 milijardi KM, te da je uočeno bolje poštovinje zakona nego prethodnih godina, ali i dalje ima primjera kritičnih praksi.

Učesnici u projektu “Da javne nabavke postanu javne” su Fond otvoreno društvo BiH, Transparency International BiH, Udruženje “Tender” Banja Luka, Agencija za razvoj preduzeća Eda i Media Centar Sarajevo.

IZVOR: RTV SLON/FENA