BiH nije dovoljno iskoristila svoje prilike, vrijeme je za promjenu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Bosna i Hercegovina ima dobre potencijale kada su u pitanju drvna i metalska industrija, a posebno kada su u pitanju vodni i turistički potencijali.

Na ovo su juče tokom Međunarodnog poslovnog  foruma (IBF), koji je počeo u Sarajevu, upozorili predstavnici vlasti u BiH, koji su pozvali investitore iz Turske, ali i iz regiona  Azije i Afrike da još više ulažu u  BiH. Međunarodni poslovni forum održava se u organizaciji Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD), u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, a tim povodom u BiH je stiglo više stotina potencijalnih investitora.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda,  u ime Predsjedništva BiH se obratio učesnicima foruma, kazavši da je BiH zemlja sa dobrim prilikama za investiranje.

“Slogan  ovogodišnjeg foruma lijepo to ističe. Ujedinjeni smo u namjeri da ‘različitosti pretvorimo u prilike’. Riječ je o BiH sa njenim strateškim položajem, multikulturalnom strukturom, vezama s Istokom i Zapadom. Naša zemlja posjeduje sve potrebne pretpostavke da bude ključna tačka i svojevrsni centar za razvoj regionalne saradnje”, rekao je Džaferović, koji je podsjetio na dugu industrijsku tradiciju BiH na inostranom tržištu, posebno na tržištu Azije i Afrike, plodno tlo, velike vodne resurse, kao i kvalificiranu radnu snagu, te investitorima poručio da je pravo vrijeme da investiraju.

“Nalazimo se u blizini tržišta Evropske unije i imamo potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s Turskom, zemljama EFTA i EU, što kompanijama iz BiH otvara tržište od 600 miliona stanovnika”, poručio je Džaferović, te najavio velike infrastrukturne projekte koji će omogućiti jaču regionalnu saradnju poput koridora 5c, Bloka 7, te autoputa Sarajevo – Beograd.

Poručio je, takođe, da BiH ima nisku stopu poreza na dobit, niže operativne troškove i cijene električne energije.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da je BiH lider, iako je mala zemlja, te najbolja u regionu u više oblasti poput energetike, auto-industrije i industrije namještaja.

“Jedna smo od najbogatijih zemalja u Evropi kada je u pitanju pitka voda. Prvi smo u regionu, a sedmi u EU. BiH, bez obzira na to sve, nije dovoljno iskoristila sve prilike, niti resurse. Ovo je zemlja potencijala, šansi i dobrih prilika i zato ulažite u nju”, poručio je Šarović.

Adnan Bostan, zamjenik predsjedavajućeg MUSIAD-a, kazao je da je IBF poslovna inicijativa koja se održava svake godine u nekoj od zemljala s ciljem da se kroz poslovne razgovore poduzetnika iz zemlje domaćina i poduzetnika i investitora koji dolaze iz Turske i drugih zemalja gdje djeluje MUSAID razvijaju nove investicije i vide mogućnosti ulaganja u zemlju domaćina.

“Doveli smo 300 potencijalnih investitora iz Turske, a pored njih i 200 privrednika iz regiona Golfskog zaliva, područja sjeverne Afrike i Bliskog istoka, naših članica iz Evrope i Amerike. Oni će razgovarati sa bh. privrednicima kojih je prijavljeno više od 200, kako bismo došli do konkretnih zajedničkih projekata. Cilj je da današnji (četvrtak) razgovori privrednika doprinesu ostvarenju trgovinskih i investicionih potencijala od milijardu dolara”, poručio je Bostan.

Dodaje da je priprema foruma trajala godinu dana, te da su uspjeli obići najznačajnije pogone koji postoje u BiH.

“Posebno smo se fokusirali na stočarstvo, metaloprerađivačku i drvnu industriju. Poslije urađenih analiza svih tih sektora, uspjeli smo da dovedemo više od 600 privrednika iz zapadne Evrope,  Turske, zemalja Bliskog istoka, kao i iz SAD, naših članova, kako bismo zajedno došli do realizacije konkretnih projekata”, rekao je Bostan.

Enes Ališković, direktor Sektora za promociju izvoza u VTK BiH, istakao je da je trenutno trgovinski odnos između BiH i Turske, te zemalja golfskog regiona dostigao 700 miliona eura, te da se veći dio toga, 80 posto, realizuje sa Turskom.

“Ovaj forum daje mogućnost da se trgovinski odnosi unaprijede na više od milijardu eura”, ističe Ališković, te najavljuje da će investitori koji učestvuju na forumu obići najznačajnije fabrike u BiH.

Izvor: RTV SLON / Nezavisne novine