16.7 C
Tuzla
26.03.2023.

BiH nove kvalifikacije igra za manje od 100 dana, prvo riješiti pitanje selektora

Kvalifikacije za EURO 2024, u kojima je plasman postavljen kao cilj selektoru Ivajlu Petevu, počinju za manje od 100 dana.

23. marta BiH će ugostiti Island i time započeti borbu za plasman na Europsko prvenstvo. Do sada smo igrali šest kvalifikacija za ovo takmičenje i nikada se nismo plasirali. Najbliže smo bili 2003. godine kada nam je u posljednjem kolu trebala pobjeda kući protiv Danske, a i dva puta smo poraženi u baražu za EURO. Ovaj put bez obzira na kvalifikacije imamo garantovan baraž – zbog prvog mjesta u ligi nacija.

Svi se nadamo kako će BiH ipak uspjeti biti jedna od prve dvije reprezentacije u grupi sa Portugalom, Slovačkom, Islandom, Luksemburgom i Lihtenštajnom i osigurati direktan plasman.

Iako ozbiljne reprezentacije imaju tačan plan i program i po dvije do četiri godine unaprijed, FS BiH se još uvijek nije oglasio o sudbini Ivajla Peteva kojemu ugovor ističe 31. decembra.

Kontrausluga pripremama kvalifikacija za EURO 2024 napravljena je i nedogovarnjem prijateljskih utakmica u novembru ove godine, pa je BiH bila gotovo jedina ekipa koja je tada preskočila priliku za uigravanje ekipe.

Ipak, za nadati se, kako Petev i u ovakvim uslovima ima jasan plan i strategiju za početak kvalifikacija.

Raspored utakmica kvalifikacija za EURO 2024.

Prvo kolo: BiH – Island (23. mart)

Drugo kolo: Slovačka – BiH (26. mart)

Treće kolo: Portugal – BiH (17. juni)

Četvrto kolo: BiH – Luksemburg (20. juni)

Peto kolo: BiH – Lihtenštajn (8. septembar)

Šesto kolo: Island – BiH (11. septembar)

Sedmo kolo: Lihtenštajn – BiH (13. oktobar)

Osmo kolo: BiH – Portugal (16. oktobar)

Deveto kolo: Luksembur.g – BiH (16. novembar)

Deseto kolo: BiH – Slovačka (19. novembar)

RTV Slon/ reprezentacija.ba

POSLJEDNJE DODANO