BiH opredijeljena za kontinuirano jačanje zdravstvenih kapaciteta

Foto: ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Bosna i Hercegovina snažno je opredijeljena za kontinuirano jačanje zdravstvenih kapaciteta i intersektorske saradnje, kazao je ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović u Istanbulu gdje je učestvovao na skupu u okviru ministarskih konsultacija u organizaciji Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu.

Cilj konsultacija bio je da se potvrdi opredijeljenost za punu implementaciji Akcionog plana za poboljšanje javnozdravstvene pripravnosti i odgovora u Regiji Evropa Svjetske zdravstvene organizacije.

Ministar Osmanović pojasnio je da ovo opredjeljenje BiH ide u smjeru kako bi se osiguralo pravovremeno sprečavanje, otkrivanje i odgovor na javnozdravstvene prijetnje i pružanje pomoći pogođenom stanovništvu, kada je to potrebno.

Napomenuo je i da je u proteklom periodu zabilježen napredak na nivou izvještavanja o različitim vrstama opasnosti u oblasti javnog zdravlja.

Bh. zdravstvene institucije uključene su u dva projekta – zajedničke akcije s fokusom na implementaciju Međunarodnih zdravstvenih propisa što će doprinijeti unapređenju kapaciteta za sprečavanje i borbu protiv prekograničnih prijetnji po zdravlje ljudi i jačanju laboratorijskih kapaciteta.

Ministar je podsjetio i da se BiH i dalje suočava sa migrantskom krizom, iznoseći podatak da je u 2018. godini registrirano oko 24.000 ulazaka migranata i izbjeglica, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.