BiH ‘otvara vrata’ EU za nabavku vakcina protiv Covid-19

Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zahvaljujući izuzetnoj koordinaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, delegacije Evropske unije u BiH i nadležnih zdravstvenih institucija entiteta, Bosna i Hercegovina je pozvana da iskaže potrebe za vakcinama protiv Covid-19 zaraznog oboljenja, a u sklopu EU mehanizma nabavke.

Slijedeći kontinuirane upite Ministarstva civilnih poslova BiH o mogućnosti uključenja Bosne i Hercegovine u EU mehanizam nabavke, Generalni direktorat za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR), putem delegacije Evropske unije u BiH, pozvao je BiH da iskaže svoje potrebe za količinom vakcina.

Ovim pozivom, pored COVAX mehanizma, Bosni i Hercegovini se otvorila mogućnost da bude dio i EU mehanizma nabavke, što je glavni i jedini preduvjet maksimalne sigurnosti u procesu nabavke vakcina, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Od početka pregovora i otvorenih opcija za nabavku vakcina Ministarstvo civilnih poslova BiH pronalazi mehanizme kojim bi u najkraćem roku pomoglo građanima BiH, navodi se u saopćenju.