5 C
Tuzla
03.02.2023.

BiH ove sedmice dobija kandidatski status za EU

Bosna i Hercegovina (BiH) će najvjerovatnije dobiti status zemlje kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE), uz uvid u dokument koji će biti usvojen 13. decembra.

Ovaj dokument će biti 13. decembra stavljen na usvajanje pred Savjet opštih poslova u kojem su ministri nadležni za evropska pitanja.

“Savjet opštih poslova preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata, uz potvrdu Evropskog savjeta”, stoji u nacrtu zaključaka koji će prema očekivanjima usvojiti ministri na kraju tog sastanka.

Ovu odluku ministara će, potom, potvrditi šefovi država vlada zemalja članica Evropske unije (EU) na samitu koji će biti održan u četvrtak, 15 decembra.

“U trenutnom geopolitičkom kontekstu, Savjet EU naglašava hitnost da zemlja krene naprijed na svom putu prema EU, posebno kroz ispunjavanje svih 14 ključnih prioriteta za otvaranje pregovora o pristupanju EU identifikovanih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU koji je Savjet usvojio 2019. godine”, piše u zaključcima.

(RTV Slon/Radio Slobodna Evropa)

POSLJEDNJE DODANO