BiH se uključuje u proces digitaliziranja kulturnog naslijeđa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Španski arheolog i naučni direktor neprofitne privatne istraživačko-obrazovne organizacije posvećene dokumentiranju, monitoringu i zaštiti globalnog kulturnog i prirodnog naslijeđa Global Digital Heritage (GDH) Victor Menchero održat će danas na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu predavanje o digitalizaciji kulturnog naslijeđa najsavremenijim tehnologijama.

Menchero će u okviru predavanja predstaviti naučno-istraživački rad iz virtuelne arheologije, mnogobrojne 3D modele kulturnog naslijeđa koje je radio u okviru GDH, kao i plan digitalizacije bh. kulturnog naslijeđa u saradnji s Udruženjem za digitalizaciju kulturne baštine Digi.ba.

Već je ranije posjetio Sarajevo te je ponudio istraživačima okupljenim oko Digi.ba da se bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe digitalizira i postavi na online platformu GDH, kako bi se učinilo dostupnim svijetu preko interneta, prenosi Fena.

Ovih dana boravi u pripremnoj posjeti Zemaljskom muzeju BiH i Muzeju Sarajeva, gdje vrši odabir eksponata i kulturnih spomenika koje će sa svojom ekipom digitalizirati u junu ove godine.

GDH koristi digitalnu vizualizaciju, 3D virtualizaciju, geoprostornu informatiku i open access rješenja za kreiranje digitalnih modela kulturnih spomenika koji se besplatno stavljaju na raspolaganje javnosti. Ključni element njihove misije je demokratizacija nauke. Podaci su besplatno raspoloživi cijelom svijetu u znak podrške kulturnom naslijeđu, edukaciji, javnom pristupu i naučnom istraživanju iz oblasti digitalne humanistike, saopćeno je iz Elektrotehničkog fakulteta UNSA.