BiH spremna istraživati svemir: Vijeće ministara prihvatilo ugovor s UN-om

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela.

Prihvatanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost za saradnju s drugim zemljama potpisnicama.

Istovremeno će biti stvoreni uvjeti da mladi naučnici iz BiH, uz pomoć stipendija, učestvuju na simpozijima koje organizira UN u ovoj oblasti, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kako je navedeno, ratifikacijom ovog ugovora BiH otvara mogućnost za podnošenje zahtjeva za članstvo u Odboru za mirno korištenje svemira (COPUOS). Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja.

Ovaj ugovor datira još iz 1966. godine i u svijetu je poznat kao “svemirski ustav”, s obzirom na to da su iz njega proizašli svi kasniji ugovori koji se odnose na istraživanje svemira, prava astronauta itd, prenosi Akta.

Osnovna načela ugovora su istraživanje svemira za dobrobit čovječanstva i u interesu svih zemalja, sve države imaju pravo na istraživanje i korištenje resursa u svemiru, nijedna država ne smije uključiti dio svemira u svoj sastav ili ga vojno okupirati, države ne smiju postaviti nuklearno oružje ili drugo oružje masovnog uništenja u Zemljinu orbitu, na druga nebeska tijela, ili u svemir.