20 C
Tuzla
15.07.2024.

BiH u programu EU “Kreativna Evropa” do 2027. godine

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, na vanrednoj telefonskoj sjednici utvrdio je Prijedlog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije (EU) o učešću BiH u “Kreativnoj Evropi”, programu EU za kulturni i kreativni sektor, s ciljem podrške uključivanju bh. kulturnog i kreativnog sektora u EU tokove kulturnih i kreativnih industrija.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložena je ministarka civilnih poslova.

Novi sporazum za period od 2021. do 2027. godine predstavlja nastavak učešća Bosne i Hercegovine u EU programu Kreativna Evropa, nakon što je u prethodnom ciklusu 2014. – 2020. dostignut značajan nivo uspješnosti.

Sporazum će doprinijeti jačanju odnosa između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, uz postizanje višeg nivoa zajedništva sa zemljama članicama EU. Istovremeno će članstvo u ovom programu omogućiti kreativnim sektorima u BiH  da povećaju svoj doprinos zapošljavanju i rastu.

Ulazna karta za učešće u EU programu “Kreativna Evropa” za BiH ukupno će za sedam godina iznositi 1.838.000 eura, s tim da za 2021. godinu iznosi 219.000 eura i sukcesivno će se povećavati do 2027. godine kada će iznositi 356.000 eura.

Planirano je da se dio sredstava za ulaznu kartu BiH finansira putem IPA mehanizma.

Program “Kreativna Evropa” s ukupnim budžetom 2,4 milijarde eura za period 2021. – 2027. daje podršku umjetnicima, stručnjacima u području kulture i audiovizuelnih djelatnosti, te organizacijama izvedbene i likovne umjetnosti, izdavačke djelatnosti, filma, televizije, muzike, interdisciplinarne umjetnosti, baštine, kao i industriji video-igrica.

RTV Slon/ akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA