15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

BiH u prosjeku na uvoz vode mjesečno potroši 16,5 miliona KM

BiH je u prva četiri mjeseca ove godine na vodu iz uvoza potrošila više od 65,8 miliona maraka, odnosno u prosjeku mjesečno čak 16,5 miliona.

Podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH pokazuju da je uvoz vode od januara do kraja aprila ove godine viši u odnosu na isti period lani kada je iz inostranstva stigla voda u vrijednosti 51,4 miliona maraka.

“U prva četiri mjeseca ove godine na inostrana tržišta iz BiH je plasirana prirodna i gazirana voda u vrijednosti od oko 12,5 miliona KM”, navode u UIO.

U odnosu na isti period lani izvoz je neznatno povećan, jer je u tom periodu plasirana voda u vrijednosti od 12,4  miliona maraka.

Tokom ove godine najviše vode na domaće tržište je stiglo iz Srbije, Hrvatske i Slovenije. A podaci UIO BiH pokazuju da vodu uvozimo još i iz Belgije, Estonije, Rumunije, Švedske, Švajcarske, pa čak i Vijetnama.

A kada je riječ o izvozu, BiH je svoju vodu najviše, kako za prva četiri mjeseca ove godine, tako i lani, plasirala na tržište Hrvatske.

Istraživanja pokazuju da BiH obiluje pitkom vodom i da po stanovniku ima oko 9.460 kubnih metara vode. Uprkos tome, izvozi tek po neku kap.

Podaci UIO pokazuju da je BiH tokom prošle godine uvezla vode u vrijednosti većoj od 184,9 miliona maraka. S druge strane, tokom čitave 2021. godine izvezena je voda u vrijednosti od 43,6 miliona maraka.

RTV Slon/akta.ba

POSLJEDNJE DODANO