BiH za pet mjeseci preuzima kontrolu u cjelokupnom zračnom prostoru

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, sasvim je izvjesno da će se ostvariti najavljeni plan BHANSA-e o potpunom preuzimanju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom saobraćaju i u cjelokupnom zračnom prostoru BiH 5. decembra ove godine.

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), Davorin Primorac ističe kako je BHANSA sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usuglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim saobraćajem BiH i sada se ide u zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, što je jedina preostala obveza kako bi BiH preuzela puni nadzor nad zračnim saobraćajem.

“Mi smo sve ostale obveze ispunili, a posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem zračnom prostoru. BHANSA je zajedno s drugim tijelima i institucijama uložila proteklih godina ogromne napore kako bi ovaj cilj bio stvaren i sada s punom sigurnošću možemo reći da će taj povijesni trenutak biti 5. prosinca ove godine”, kaže Primorac.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u zračnom saobraćaju iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su uslugu i kontrolu zračnog bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavili pružati provajderi susjednih država i shodno tome ubirali prihode. Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduvjet za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama.

(RTV Slon/Fena)