15 C
Tuzla
22.07.2024.

BIHAMK: Ceste mokre, povećana opasnost od odrona

Nakon završenog policijskog uviđaja saobraćajne nezgode i uklanjanja vozila, normalizovano je saobraćanje na autoputu A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Na većini puteva u BiH saobraća se po mokrom kolovozu, a upozorava se i na povećanu opasnost od odrona. Savjetuje se opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Na magistralnom putu Prozor-Jablanica saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila iznad 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog izvođenja radova, saobraćaj se (od ponedjeljka od 08 sati do petka do 16 sati) obustavlja i u tunelu Dragoraj na dionici Ključ-Mrkonjić Grad. Za vrijeme obustave saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini tunela.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu (R-448) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez-Travnik (Nova Bila), Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Pelagićevo-Srebrenik-Šićki Brod, Maglaj-Doboj (raskrsnica na ulazu u Maglaj), Livno-Kamensko i Šešlije-Modriča.

Na magistralnom putu Nemila-tunel Vranduk, zbog izvođenja neophodnih radova na gradilištu autoputa, obustavlja se saobraćaj u noćnim satima (od 00.30 do 05.00 sati). Za vrijeme obustave putnička vozila koriste lokalnu obilaznicu, dok vozila iznad 7,5 tona mogu koristiti alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Svakog radnog dana od 23.00 do 08.00 sati na relaciji Doljani-Žitomislići-Buna-Dračevice-Podveležje, kreće se vangabaritni prijevoz. Vozači koji u navedenom periodu koriste tu relaciju mole se za oprez i poštivanje uputa ovlaštenih osoba iz pratnje.

Na graničnim prijelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta. Na graničnom prijelazu Hum nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prijelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć od 07.00 do 19.00 sati. Granični prijelaz Deleuša zatvoren je zbog radova.

Vezane vijesti

TUZLA