BIHAMK-Obratiti pažnju na pješake koji su primorani kretati se po kolovozu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ugaženog snijega i leda na kolovozu ima na putevima: Sarajevo-Foča, Vlasenica-Han Pijesak, Gacko-Tjentište, kao i na širem području Romanije, dok povremeno jak vjetar mjestimično stvara snježne nanose na putevima Priluka-Glamoč-Mlinište, Kolo-Tomislavgrad-Šuica i na širem području Bosanskog Grahova.

Poledica se može očekivati na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Na magistralnom putu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini upozorava se na moguću opasnost od snježnih lavina.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe, autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje obustavljen je saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 3,5 t.

Apeluje se na vozače da prilagode vožnju trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Vozači se pozivaju da posebnu pažnju posvete pješacima koji su primorani kretati se po kolovozu (gdje trotoari nisu očišćeni). 

Vozači koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno, preko planinskog prijevoja Borova Glava, upozoravaju se  na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na GP Bosanski Brod povremeno je pojačan promet vozila, ali zadržavanja za sada nisu duža od 30 do 40 minuta. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Na GP Bosanski Novi-Dvor obustavljen je saobraćaj zbog radova u Hrvatskoj, saopćeno je iz BIHAMK-a.