-3 C
Tuzla
30.11.2023.

BIHAMK: Saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu

U većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća se po mjestimično vlažnom ili mokrom kolovozu, a skrećemo pažnju i na učestale odrone. Magla smanjuje vidljivost, na pojedinim dionicama i do 50 metara. Izdvajamo puteve Sarajevo zapad-Tarčin, Izačić-Bihać-Ripač i Priluka-Glamoč-Mlinište, kao i šire područje Bugojna i Ključa, te pojedine dionice uz rijeku Savu. Na dionicama u višim planinskim predjelima mogući su nailasci na poledicu, a na pojedinim dionicama u zapadnoj Bosni mjestimično ima i snijega na kolovozu. Savjetujemo oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. . 
 
Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.
IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:
 
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-4 
Doboj-Gračanica, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Klokotnica, u vremenu od 07 do 16:30 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
M-18
Olovo-Kladanj, zbog izgradnje pješačke staze u naselju Olovske Luke, od 07 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila. 
 
REGIONALNI PUTEVI
R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.
R-471 Banovići-Lukavac, sanacioni radovi u naselju Podgorje, od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.
 
POSEBNA NAPOMENA ZA VOZAČE !
 
U skladu sa Ugovorom sa JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine o obavljanju poslova pomoć-informacije, Bosanskohercegovački auto-moto klub – BIHAMK je obavezan da svim motorizovanim građanima koji posjeduju vozilo registrovano u Federaciji BiH pružiti tri besplatne usluge tehničke pomoći na javnim cestama godišnje, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, i to na teritoriji: Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Sarajevskog, Srednjebosanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukoliko se utvrdi da se kvar ne može otkloniti na cesti motorizovani građani imaju pravo i na uklanjanje neispravnih i oštećenih vozila sa kolovoza do baze AMK, najbliže servisne radionice ili parkinga po zahtjevu vlasnika na udaljenost od maksimalno 3 kilometra od lokacije kvara, a u cilju nesmetanog odvijanja prometa. Vozilima koja se nalaze u kvaru izvan ceste na javnim parkinzima i prostorima za mirovanje mogu se pružiti besplatne usluge opravke vozila na licu mjesta, s tim da će prednost imati vozila koja trebaju pomoć na cesti. Vozila izvan ceste nemaju pravo na besplatne usluge prijevoza, jer ne ometaju saobraćaj za druga vozila i učesnike u saobraćaju.
 
 
 

Vezane vijesti

TUZLA