Bijedić: Dajemo podršku Vujoviću i Tokiću, postoji mogućnost formiranja nove stranke

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Dio članstva Socijaldemokratske partije Tuzlanskog kantona okupljen oko doskorašnjeg predsjednika Kantonalne organizacije Envera Bijedića, dali su podršku Žarku Vujoviću i Huseinu Tokiću koji su isključeni iz Kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK i ove političke organizacije. Ta reakcija rukovodstva SDP-a iz Sarajeva, uslijedila je nakon što su Vujović i Tokić odlučili podržati SDA i ostale stranke u Kantonalnoj skupštini koje čine novu većinu.

Za ulazak u vlast sa SDA također se zalagao i Bijedić, kao i, kako je to rečeno na današnjoj konferenciji za medije, veliki dio općinskih/gradskih odbora SDP-a u Tuzlanskom kantonu.

“Dajemo punu podršku Vujoviću i Tokiću i ne podržavamo Odluku o nestatutarnom isključenju iz SDP-a. Ukoliko Predsjedništvo stranke ne povuče ovu odluku, bit ćemo prinuđeni svoju političku karijeru tražiti u novom političkom subjektu”, naveo je Bijedić na današnjoj konferenciji za medije, dodavši da to neće biti nijedna od postojećih stranaka.

Nije isključio mogućnost formiranja nove političke stranke koju će činiti članovi SDP-a koji su za ulazak u vlast sa SDA i ostalim strankama u TK.

Na pitanje koliko članova Kantonalnog odbora i općinskih/gradskih odbora u TK podržavaju Vujovića i Tokića kazao je, kako je u pitanju veliki broj istaknutih dugogodišnjih članova SDP-a, kao i dio mladog kadra. Moglo se vidjeti da podršku ovim poslanicima i Bijedićevoj retorici, svojim prisustvom današnjoj konferenciji daju i načelnik Lukavca Edin Delić, te gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Ako ostane ovakvo stanje, četiri ili pet poslanika u Federalnom parlamentu povući će se iz SDP-a, što će biti veliki gubitak za stranku, dodao je na kraju Bijedić.