26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Biraj srcem, biraj BiH: Posjetite turistički biser – Panonska jezera u Tuzli

U samom srcu grada nalazi se kompleks Panonskih jezera. Nakon ugodne kafe i šetnje najvećim trgom u Bosni i Hercegovini samo par metara pored nalazi se pravi biser i mjesto za rekreaciju i odmor. Sezona na Panonici i dalje traje i to uz određene pogodnosti. Prošle godine je zabilježen veliki broj gostiju – čak 450 hiljada. I ove godine uprkos korona virusu hiljade osoba je svoj odmor provelo baš ovdje.

”Ove godine je taj broj oko 150 hiljada. Ono što je bitno jeste da smo imali goste iz svih krajeva BiH oni još uvijek dolaze i u septembru. Naročito iz susjednih zemalja,” rekao je Maid Porobić, direktor JKP ”Pannonica” d.o.o.

U blizini Panonskih jezera nalaze se spominici kulture; pravoslavna crkva, Džindijska džamija, a tu je i gradski park sa spomenikom bosanskom kralju Tvrtku. U neposrednoj blizini je i Muzej istočne Bosne, kao i biblioteka Derviš Sušić, Arhiv, te Most sa kipovima. Ne smijemo zaboraviti ni Slanu Banju – odlično mjesto za šetnju, trčanje i ugodan razgovor sa pogledom na grad. Sve se to nalazi u blizini Panonskih jezera, a dnevna ulaznica na kompleks sada je i jeftinija!

”Dnevna ulaznica košta 3KM, 2 KM je ulaznica za povlaštene kategorije, penzionere itd. Snizili smo i cijene plažnog mobilijara. Gosti zaista u ovim dobrim uslovima u septembru mogu boraviti na Panonici,” dodaje Porobić.

A na Panonici često boravi i Rašid Čehajić: ”Dokle god budem mogao dolazit ću na Panoniku zato što igram šah i karte, imam dobre drugare neki su danas odsutni, neki su tu. Maksimalno koristimo naše jezero.”

Dok traje partija šaha Rašidov rival je Jusuf Šehić, no u suštini ista stvar ih motivira na dolazak – želja za adekvatnim odmorom i kvalitetnim druženjem. Jusuf ima 72 godine, a rođen je u Džindić mahali. Kaže, Panonska jezera su nešto najbolje što se desilo u Tuzli, dok zaslužni za izgradnju trebaju biti nagrađeni, smatra on: ”Njima treba dati najveća humanitarna priznanja. Oni su od jedne sramote, rugla Tuzle napravili atrakciju svjetskog nivoa. Ja znam šta je ovdje bilo, bilo je zmija i žaba i smetljišta do 2004. godine. Oni su 2004. godine preuredili,” 

Osim stalnih gostiju iz Tuzle, Panonska jezera posjećuju i gosti iz drugih gradova. Tu su i oni najmlađi. Ahmed Kadić ima pet godina, a Panonika mu je omiljeno mjesto: ”Kupam se svašta radim… Meni je ovdje puno lijepo.”

Iz Zenice je došao i Hrustem Karić. Njegova kćerka živi u Tuzli pa joj dođe u posjetu i obavezno svrati na Panonska jezera. ”Fino mi je ovdje, ja sam na more išao 10 i više puta, ali ovdje mi je ljepše. Narod je kulturan ne dira te niko. Meni je ne može biti ljepše,” rekao je gost iz Zenice.

Kapaciteti su, zbog epidemiološke situacije, smanjeni, ali je primjetno veliko interesovanje građana. Osim kupanja posjetiteljima se sviđa i ambijent te mogućnost osvježenja uz kafu ili neke druge napitke. Na raspolaganju svima su i snek barovi i grilovi na 12 lokacija u krugu kompleksa. Stoga je, kažu naši sagovornici, Panonika pravi izbor i mjesto za odmor.

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA