Biraj srcem, biraj TK: Pucanje može biti zabavno i sigurno, posjetite TargeTZ

Foto: TargeTZ
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Nepravilno i bezobzirno rukovanje oružjem povrijedilo je ili čak koštalo života brojne ljude. Svi oni koji žele osjetiti adrenalin rukovanja i pucanja iz oružja to mogu učiniti na legalan način uz instrukcije profesionalaca iz kluba TargeTZ. Brojni, po svim standardima napravljeni poligoni tu su za još bolji doživljaj, ali i za kvalitetan trening.

”Klub streljačkih sporova TargetTZ nastoji kroz svoj program obuke našim sugrađanima omogućiti da steknu određena znanja u oblasti rukovanja vatrenim oružjem. Bilo da ste rekreativac, bilo da ste profesionalac naći ćemo za vas program sa kojim ćete biti zadovoljni,” rekao je Dženan Đipa.

Ovdje su se organizovala i dva državna prvenstva, a česti posjetitelji su strijelci iz svih zemalja regiona. Glavni cilj ovog kluba je povećanje sigurnosne kulture ophođenja sa vatrenim oružjem. Svi posjetitelji uvijek budu oduševljeni uslovima, a sigurnost je na velikom nivou. Želja osnivača bila je da u Tuzli postoji prostor za streljaštvo jer su tuzlanski strijelci morali ići u druge gradove da treniraju.

”Bavio sam se streljaštvom išli smo trenirati u Orašje, Domaljevac mjesta koja su udaljena od Tuzle. Na kraju smo se odlučili da želimo napraviti kapacitete koje ćemo staviti široj društvenoj zajednici,” objašnjava Đipa.

Da ovaj klub streljačkih sportova trenira profesionalno pokazuju i njihovi rezultati. Trenutno su na drugom mjestu u regionalnoj Zimskoj ligi koja je u toku, pa na proljeće očekuju i osvajanje neke od medalja.

A svi oni koji dođu na njihove poligone na početku budu upoznati sa četiri sigurnosna pravila:

”Prvo i osnovno sigurnosno pravilo rukovanja vatrenim oružjem glasi: svako oružje se smatra napunjenim, nema napunjenog oružja. Prazno oružje rani, osakati… Svako oružje se smatra napunjenim. Drugo sigurnosno pravilo kaže: nikada ne okrećite oružje u nešto što ne želite uništiti pa taman to bio dio tijela, ovaj dio se zove ustima cijevi, ne smijete okretati oružje u nešto što ne želite uništiti. Prst stavljate na ovaj dio, ovaj dio se zove ram pištolja. Nišan na meti, prst na obaraču, nišan van mete, prst van obarača. I četvrto sigurnosno pravilo: danas se nalazimo u kontrolisanim uslovima, a ovo pravilo kaže: pazi šta je njena meta, a šta je njena okolina.”

Nakon obuke vrijeme je za pucanje.

Radno vrijeme Kluba streljačih sportova “TargeTZ” ovisi od vremenskih uslova, međutim svi zainteresovani upit mogu poslati putem facebook stranice ili ih kontaktirati na mail. Želja im je da okupe zaljubljenike u streljaštvo i da promovišu ovaj sport uz maksimalne mjere sigurnosti.