BKC TK: U srijedu promocija monografije dirigenta Rešada Arnautovića

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U srijedu 4. decembra u 12:00 sati u BKC TK Tuzla bit će održana promocija monografije Rešada Arnautovića, dirigenta i zbirke stilizovanih bosanskih pjesama „ Iz muzičke baštine Bosne i Hercegovine, koja se održava u povodu obilježavanja 45. godina umjetničkog i pedagoškog rada prof. Rešada Arnautovića, prof. emeritus Univerziteta u Sarajevu.

Rešad Arnautović je rođen 18.08.1951. godine u Tuzli gdje završava Osnovnu školu, školu za Osnovno muzičko obrazovanje odsjek –klavir. Mladi i talentovani Tuzlak upisuje Srednju muzičku školu, završava teoretsko-pedagoški i klavirski odsjek.
1970.godine upisuje teoretsko –pedagoški odsjek na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, apotom uporedo kreće težim putem stazama budućeg ditigenta.Odsjek dirigovanja i postdiplomski stdij završavau klasi prof. Teodora Romanića.
Svoju umjetničku i pedagošku djelatnost Arnautović započinje 1974.godine u Srednjoj muzičkoj školi sa ženskim horom a potom i prvim nastupima sa orkestrom Sarajevske filharmonije.
Tokom proteklih godina vodio je brojne horske ansamble/ dječiji hor RTSA, hor „Slobodan Princip Seljo“-Sarajevo, “ Džemal Bijedić „ i „Abrašević“-Mostar , Gradski mješoviti hor Goražde, hor „vao Miskin Crni“ –Sarajevo , ali najzapaženije rezultate ostvario je sa ženskim horom KUD „Miljenko Cvitković“, ženskim ansamblom „Preporod“ i akademskim ženskim horom „Gaudeamus“..Brojne nagrade u zemlji i svijetu, snimljene horske kompozicije na nosačima zvuka i za potrebe arhiva, radija i televizije svjedoče o sjajnim interpretacijama djela domaće i svjetske horske literature.