10 C
Tuzla
01.10.2023.

Blažević: Za veći nivo zaštite potrebno vakcinisanje booster dozom

Epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mia Blažević kaže da u posljednje dvije sedmice bilježe veliki porast potvrđenih slučajeva COVID-19 na cijelom području Federacije BiH, naročito u Zapadnohercegovačkom kantonu (ZHK), Hercegovačko-neretvanskom (HNK) i Posavskom kantonu (PK) gdje incidenca prelazi 500 slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Možemo reći da je to posljedica praznika i pojave nove varijante virusa, Omikron, koja se širi značajno brže, u odnosu na prethodne varijante SARS-CoV-2 virusa koje su cirkulirale na području Federacije BiH. Takav skok rezultirat će velikim opterećenjem na zdravstveni sustav, koji može dodatno porasti i zbog ko-cirkulacije drugih respiratornih virusa prije svega gripe, koja se sporadično detektira (podtip A(H3)) – kazala je za Fenu dr. Blažević.

Prioritet je i dalje povećanje obuhvata imunizacijom osoba koje još nisu vakcinisane protiv COVID-19, svih dobnih skupina, naročito ranjivih skupina, starijih osoba i zdravstvenih djelatnika kao najefikasnije mjere.

– Da bi se podigla razina zaštite potrebno je provoditi i docijepljivanje booster dozom nakon tri mjeseca od posljednje doze, prema najnovijim smjernicama Stručnog savjetodavnog tjela za imunizaciju. Pojava slučajeva gripe, kao i ko-infekcija gripe i COVID-a, samo govori dodatno o važnosti cijepljenja i protiv gripe, naročito ranjivih skupina – navela je.

Epidemiologinja Blažević naglasila je i važnost dosljednog provođenja i pridržavanja svih preporučenih epidemioloških mjera (nošenje maske, pranje ruka, držanje distance i izbjegavanje okupljanja), da bismo se što efikasnije zaštitili od virusa i sačuvali naše i zdravlje svojih najbližih.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO