Bogata historija FK Sloboda: Poslije svih padova dolazili su uspjesi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

U proteklih stotinu godina zabilježeno je bezbroj ovakvih momenata. I upravo to i jeste bila zamisao osnivača prvog radničkog kluba u Tuzli; pružiti talentovanim igračima priliku, a navijačima mogućnost da uživaju u utakmicama. Ipak, počeci su bili neslavni jer je rad ”Gorkog”, kako se zvao prvi klub u Tuzli, zabranjen tokom 1924. godine, dok četiri godine poslije počinje formiranje RSD Sloboda. Nakon ovog perioda Evropu i našu zemlju je zahvatio Drugi svjetski rat, a iz redova Slobode ponikla su čak četiri narodna heroja, koji su dali svoj doprinos miru koji je uslijedio. Muharem Merdžić, Ivan Marković Irac, Albin Herljević i Enver Šiljak.

Najznačajnije utakmice koje će navijači pamtiti odigrane su u periodu nakon rata. Posebno ostaje upamćen ulazak Slobode u prvu ligu bivše Jugoslavije – odnosno kultna utakmica protiv Budućnosti.

Rizah Mešković, legenda FK Sloboda  kazao je kako je loboda “dobila utamicu protiv Dinama tamo 3:0. I svi ljudi koji su bili na tribinama su zbog ljutnje zapalili stadion. Mi smo jedva izvukli živu glavu. Dakle, 1969. godine smo ušli poslije četiri-pet godina borbe za to mjesto, ali takva su bila vremena.. dočekali smo tu 69′ i od tada do 91′ Sloboda je bila stabilan prvoligaš”, kazao je Mešković.

”To je jedna od historijskih utakmica. Oni su mojoj generaciji omogućili da mi cijeli period koji smo igrali za Slobodu… igramo u prvoj jugoslovenskoj ligi. Mnogo je dobrih utakmica koje su se igrale. Mogu reći za svoju generaciju da smo odigrali utakmice gdje je raja bila zadovoljna i prezadovoljna jer smo im sve to omogućili” – kazao je Dževad Šećerbegović, legenda FK Sloboda.

Generacija u kojoj su, pored Šećerbegovića, igrali i legendarni Mustafa Hukić, Fuad Mulahasanović, Mersed Kovačević plasmanom na treće mjesto u sezoni 1976/1977 postigla je najveći uspjeh i prvi put u historiji igrala u Evropi.

I poslije evropskog nastupa Sloboda je odigrala brojne historijske utakmice. Pamte se pobjede protiv Crvene Zvezde, Sarajeva, Željezničara… Svi ovi momenti duboko su urezani u sjećanje istinskih navijača.

Nakon jugoslovenskog perioda kojeg se sa sjetom prisjećaju navijači, Sloboda nastupa u Premijer ligi BiH. 2003. i 2004. godine igrači Slobode igrali su u Intertoto kupu, dok su  nekoliko puta igrali u finalu kupa države. No, 2012. godine je uslijedio težak udarac za sve navijače… Sloboda je te sezone ispala u Prvu ligu FBiH. Ipak, klub se pod trenerskom palicom Ćire Blaževića vratio u Premijer ligu, a par sezona poslije, pod vodstvom Husrefa Musemića Sloboda zauzima drugo mjesto u ligi, ali i u Kupu. Nakon ovakvog uspona, ponovo stagnacija… Danas je uprava igračima dužna nekoliko plata, a Sloboda je pozicionirana u donjem dijelu tabele. U takvoj atmosferi klub je dočekao svoju stogodišnjicu i prijateljsku utakmicu sa Dinamom.

Sloboda i Dinamo odigrali su brojne utakmice u prošlosti, dok su neki od igrača Slobode prelazili u ovaj zagrebački klub. Dobri odnosi ovih klubova traju godinama, a utvrđeni su današnjom utakmicom. Na tribine su došli brojni navijači kako bi podržali svoj klub i uživali u ovom velikom jubileju. Tu su svakako i legende kluba. Svi su nekako tužni jer je Sloboda u teškoj situaciji, a klub ima tako bogatu tradiciju. Stotinu godina je iza Slobode!. Godine i godine su ponosa. Ipak, posmatrajući historiju Slobode, kažu nam dobri poznavatelji prilika u Slobodi sa kojima smo razgovarali, uvijek je nekako dolazio onaj bolji period i uslijedili su ljepši, a ponekad i zlatni dani. Tome se i danas nadaju svi istinski ljubitelji Slobode.