-1.1 C
Tuzla
04.12.2023.

Bolja BiH: Mobilne kućice na Trgu slobode – mjesto prezentovanja domaćih proizvoda

Mobilne kućice do osmog januara 2021. godine krasit će Trg slobode u Tuzli. Brojni poljoprivrednici, ugostitelji, poduzetnici i obrtnici ovdje su predstavili svoje proizvode. Među njima je i Indira Fazlić koja njeguje porodičnu tradiciju bavljenja pčelarstvom: ”Bavim se pčelarstvom, ovdje možete naći više vrsta bilja, razne vrste pripravaka na bazi meda i ljekobilja. Ja sam još od malih nogu bavila se ovim, moj otac djed… sada smo nastavili moj suprug i ja. Velika je to ljubav.”

Na Trgu slobode svako može pronaći nešto za sebe; osim hrane i pića, u ponudi su i razni biljni, kozmetički preparati, slatkiši za najmlađe i slično. Postavljene kućice Grad Tuzla je dodijelio samostalnim djelatnicima koji imaju šta da prezentuju. Baš kao Indira, tako je i Nihad Kišić izuzetno zadovoljan dosadašnjom prodajom, a oni pozivaju sve građane da dođu na trg i pogledaju šta se ovdje sve nudi: ”Izašli smo da predstavimo naše domaće proizvode. Imamo dosta ovoga što se proizvodi po kuhinjama našim: sarme, suhovinu, suhe kolače… imamo dosta sendviči itd. Čajevi su tu, kafa i to je to.”

Građani imaju priliku da kupe raznovrsne proizvode, osvježenja, ukrase i dekoracije. Ovo je ujedno način da se, i u vrijeme pandemije, podstakne kupovina i prodaja domaćih proizvoda, a to je, kažu naši sagovornici, u vrijeme epidemije ključno za opstanak i razvoj bh. ekonomije.

Vezane vijesti

TUZLA