0.5 C
Tuzla
03.12.2023.

Bolja BiH: Pčelarski selekcijski centar “Velagić” – Vratimo prirodu u košnice

Pčelarstvo je već 50 godina za Ferida Velagića najveća zanimacija i opsesija, a posljednjih 16 godina i ozbiljan posao. Njegova firma Uzgojno selekcioni centar Velagić bavi se uzgojom matica i proizvodnjom matične mliječi. No, da bi pčelar došao do zavidnog nivoa potrebno je, objašnjava Ferid Velagić, mnogo edukacije, pročitanih knjiga, ali i posvećenosti. Pčelar nema radno vrijeme, on radi dok ne bude sve ispoštovano – princip je kojeg se odavno drži.

”Mislio sam nekada da bi nešto radio moraš imati kamion para. Ja svima danas kažem da to nije tako. Mi smo počeli sa 400 KM, i fala Bogu uspjeli smo. Bili smo u prednosti, u odnosu na druge pčelare, jer smo imali bogato iskustvo. Krenuli smo sa jednom košnica danas imamo pčelinjake na nekoliko lokacija,” rekao jeFerid Velagić.

350 košnica smješteno je na četiri lokacije, a visoke prinose selekcijski centar Velagić postiže jer se ovdje naučna dostignuća redovno prate i primjenjuju.

 ”Što više ja lično radim oko pčela proizvodim oko pčela sve više vidim koliko ne znam o pčelama. I nakon više od 600 održanih edukacija najviše po inostranstvu. Nakon 14 napisanih knjiga. Sve više vidim i priznam: da ne znam ništa o pčelama,” objašnjava Ferid.

Visokoj proizvodnji doprinosi i činjenica da Velagići ne koriste nikakva hemijska sredstva u tretiranju pčela, a koriste najkvalitetniji vosak iz svoje proizvodnje za satne osnove. Kvalitet mora biti na prvom mjestu, to ljudi prepoznaju – objašnjava naš sagovornik:”Hemija je okupirala sve pa i pčelarstvo. Uvijek kažem na predavanjima: izbacite hemiju iz vaših košnica i u vaše košnice naselite prirodu, pčela hoće prirodu, ne hemiju. To je jedan od problema niskih prinosa. Ovo je široka oblast, ovo je interesantna proizvodnja. Mi ne možemo proizvesti koliko možemo prodati.”

Ova firma se u svojim počecima isključivo bavila proizvodnjom meda i polenovog praha, dok se u posljednjih 11 godina bazira  na proizvodnju matične mliječi i uzgoju matica. Pčelarski selekcijski centar Velagić posjeduje i pakirnicu za med koja je izgrađena po propisanim standardima EU. Stoga je profesionalizam i stalna želja za napretkom, poručuje naš sagovornik, siguran put ka uspjehu.

 

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA