26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Bolja BiH: Žene iz Podrinja: „Što očima vidimo, rukama radimo“

Bogate podrinjske šume, njive sa raznovrsnim biljkama, voćem i povrćem, inspiracija su za organske i zdrave proizvode. Ajvar, razne vrste salate, pekmez, poneka ljuta rakija, sve to sa svoje dvije ruke prave vrijedne žene iz Podrinja.

Naše žene što očima vide, rukama rade. One su vrijedne, sve rade. Donijele su svoje domaće proizvode koji nisu ničim prskani. Žene to rade, proizvode iz svoje bašte i pretvaraju u tegle. Imamo od sibirske džanarike džem, imamo od borovnice, ajvar ljuti, blagi. Sve od čega smo mi odhranjene to i pravimo i tako proizvodimo. Nešto se i proda, nešto se napravi za porodicu, a nešto se i prijateljima da” – kazala je Ifeta Mejremić, Udruženje žena Jadar Konjević Polje.

Od poljoprivrede živi veliki broj domaćinstava u Bratuncu. Tako je i u porodici Behare Osmanović čiji se članovi bave proizvodnjom i preradom voća. U Bratuncu je najvećim dijelom ruralno stanovništvo i najviše žena živi upravo na selu. Beharina porodica broji sedam članova, i svi su uključeni u proces proizvodnje i prerade.

Svi su uključeni u proizvodnju pekmeza. Najviše pravimo od jabuke. Imamo tri vrste pekmeza, kiseli koji je dobar za dijabetičare, imamo naokiseli, i slatki pekmez od slatkih jabuka” – kazala je Behara Osmanović, Udruženje žena Suha Bratunac.

Sve ovo Podrinjke prodaju na kućnom pragu, pijacama ili sajmovima. Kako kažu, žene na selu niko ne vidi, a one mnogo doprinose zajednici, a od zajednice nemaju nikakvu pomoć.

Nemamo nikakvu podršku od zajednice u kojoj živimo. Svojim trudom se borimo za položaj žena, da budu vidljive i da svoje proizvode plasiraju na sajmovima. Obraćale smo se opštini kroz razne projekte, međutim oni nisu prepoznali naš trud i rad” – naglasila je Alema Talović, Udruženje žena Cerska.

Žene sa sela svakodnevno pokazuju da su sposobne da proizvode, prodaju i održavaju porodicu, svjesne da bez motike nema hljeba. I bez obzira što im lokalna zajednica ne pruža pomoć, ističu kako su zadovoljne svojim radom. Sretne su što su same svoj gazda i što sa svoje dvije ruke mogu osigurati porodici normalan život.

Vezane vijesti

TUZLA