Boračke organizacije Grada Tuzla nastavljaju pomagati zbrinjavanju šehidskih porodica

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Tek nakon 27 godina otkako je poginuo borac Armije Republike BiH Šahbaz Požegić, njegova porodica dobit će dom u kome će moći normalno živjeti.  Šestoročlana porodica i ranije je tražila pomoć nadležnih organa, ali nikada je nisu dobili. Međutim, svjetliji dani za porodicu Požegić dolaze zahvaljujući boračkim organizacijama, koje su ove godine pomogle četiri porodice, a sve iz vlastitih i sredstava iz Budžeta Grada Tuzla.


„Svi članovi koordinacije, čak i oni koji nisu, dali su svoje učešće da se porodica zbrine, da ne spava na betonu. Jeste da nismo u mogućnosti da razriješimo sve do kraja ali ćemo ih uvesti u te prostorije da spavaju normalne“ – istakla je Sabira Mićanović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca grada Tuzla.

Kako kažu u Koordinaciji boračkih organizacija do sada su skupili oko 8.500 maraka, ali im nedostaje još sredstava. Međutim, u organizaciji su ukazali na istrajnost da radove na kući privedu kraju.


“Krov ostaje pitanje, i to ćemo pokušati preko ministarstva za boračka pitanja i federalnog ministarstva koje učestvuje u takvim situacijama” – naglasila je Mićanović.

Humani i solidarni, borci najbolje znaju kako je hladne dane provoditi ispod vedrog neba, i na kiši i na snijegu. S toga se na neki način najbolje suosjećaju sa migrantima. Malim znakom solidarnosti, nesebičnom podrškom i maloj pomoći, odlučili su pridružiti se humanirarnim akcijama i pomoći ovim ljudima.


“Mi smo voljni uključiti se ukoliko bude potrebne da kuhamo vojnički grah i da pomognemo tim ljudima u nevolji. Ali da pozovemo i građane da pomognu i doniraju odjeću i obuću koja je u ovim trenucima najneophodnija njima da prežive ove zimske dane” – kazao je Edin Haračić Klej, predsjedavajući Koordinacije boračkih organizacija grada Tuzla.

Na sastanku je naglašeno da će se i u daljim aktivnostima boračka udruženja zalagati za pomaganje porodicama poginulih boraca koji su u stanju socijalne potrebe i koji nisu stambeno zbrinuti, ali su istakli i da sredstva koja imaju na raspolaganju nisu dovoljna.