Borba protiv organizovanog kriminala: Forenzičke agencije u BiH dobile po komplet opreme

     

Forenzičke agencije u Bosni i Hercegovini dobile su komplete forenzičke opreme kojom će unaprijediti kapacitete za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ugovor između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Italije, koje je provelo ovaj projekat, potpisali su ministar Dragan Mektić i vođa projekta Gennaro Capoluongo. Potpisivanju je prisustvovao i ambasador Italije u BiH Nicola Minasi i predstavnici forenzičkih i policijskih agencija u BiH.

Radi se o donaciji realiziranoj u okviru projekta Borba protiv organizovanog kriminala: Međunarodna saradnja u oblasti krivičnog pravosuđa IPA 2017/390-963 kojom su Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH dobili po komplet za uviđaj krivičnog djela, forenzički svjetlosni komplet i foto komplet. Svaki komplet vrijedi oko 8.215 eura.

Ministar Mektić je istakao da će ova oprema značajno pomoći forenzičkim agencijama za efikasniji rad u borbi protiv organizovanog kriminala.

”Nadam se da ove tri agencije moći da odgovore na sve zahtjeve za forenzička ispitivanja i vještačenja”, kazao je Mektić.

Capoluongo je istakao da je organizirani kriminal globalni izazov i da je za efikasnu borbu potrebna savremena oprema, ali i dobra saradnja.

”Smatram da je pravi put u borbi protiv organiziranog kriminala ovakav oblik međusobne saradnje, jačanje povjerenja te razmjena informacija”, naglasio je Capoluongo.

Ambasador Minasi je istakao da je saradnja u oblasti sigurnosti ključ za stabilnost i budućnost Balkana i da je Italija odavno važan partner u tom smislu, na bilateralnom i regionalnom nivou. Još 2017.  Italija je uključila temu regionalne sigurnosti u agendu samita „Berlinskog procesa“ u Trstu i već dugo sarađuje sa Balkanom u tom kontekstu. Također, Trst je danas ponovo domaćin sastanka ”Jumbo Security Conference”, koji RCC organizira u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Italije i okuplja sve zemlje regije.