Borovac: Zajedničkim radom riješiti probleme izbjeglih, raseljenih i povratnika

Borovac: Zajedničkim radom riješiti probleme izbjeglih, raseljenih i povratnika

Autor: -
Foto: Ilustracija

Samo zajedničkim radom možemo riješiti probleme izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika u BiH, kazala je danas u Banjoj Luci ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

U obraćanju novinarima, prije početka rasprave o temi ”Kako do trajnih rješenja za izbjeglice, raseljene osobe i povratnike u BiH”, istakla je da je nedopustivo da u 21. vijeku u BiH, nakon više od 20 godina od ratnih sukoba, ima oko 90.000 interno raseljenih osoba i oko 20.000 osoba koje čekaju na povratak u BiH, jer imaju status izbjeglica u zemljama prijema.

”Nismo zadovoljni ni s rješenjima koja imaju povratnici, prilikom povratka u ranija mjesta prebivališta i zato smo ovdje da im zajedničkim snagama osiguramo sva ona garantovana prava i nesmetan povratak u ranija prebivališta, kao i u mjesta koja su oni odabrali. Veliki je posao pred nama kako na harmonizaciji zakona, sravnjavanju evidencija, reviziji statusa ovih osoba, a tako i na osiguranju finansijskih sredstva da ova pitanja riješimo”, rekla je Borovac.

Mora se sagledati, kazala je, na koji način najkvalitetnije usmjeriti sredstva svih nivoa vlasti za rješavanje ovih pitanja i okrenuti se ka najtežim kategorijama stanovništva, povratnicima i raseljenim.

”Predložit ćemo nesmetan povratak izbjeglica i raseljenih osoba, koji moraju da uživaju sva prava, jer se ovo pitanje mora riješiti i na evropskom putu BiH”, ukazala je Borovac.

Istakla je i da se trenutno kroz regionalni program realizuju projekti u iznosu od oko 80 miliona KM, sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope, odnosno donatora.

”Moramo biti sretni što je BiH uvijek predmet interesovanja donatora evropskih zemalja, SAD-a, te Evropske komisije da se pitanja raseljenih riješi”m naglasila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH navodeći da je lani izgrađeno oko 150 kuća, a u ovoj godini u planu je još izgradnja 900 i početkom 2018. bit će obnovljeno oko 800 objekata.

Za donatore je veoma važno, kazala je, da se ostvari održivi povratak, odnosno da obnovljene kuće ne budu prazne.

Izvor: RTV Slon/Fena