18.9 C
Tuzla
01.10.2023.

Borrell: EU zabrinuta zbog političke krize u BiH

Evropska unija pomno prati situaciju u Bosni i Hercegovini. Dozvolite mi da ponovim nedvosmislenu opredijeljenost Evropske unije prema EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, napisao je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u odgovoru na pismo predsjednika oba doma Parlamentarne skupštine BiH Bakira Izetbegovića i Denisa Zvizdića.

Borrell je poručio da je obnavljanje izvršnog mandata operacije Althea od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u novembru 2021. godine još jednom potvrđuje nepokolebljivu opredijeljenost EU da podrži vlasti Bosne i Hercegovine u osiguravanju sigurnog okruženja.

Evropska unija je duboko zabrinuta zbog produžene političke krize i blokade državnih institucija, što je neprihvatljivo. Razgovarao sam o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa ministrima vanjskih poslova EU u novembru i nastavit ćemo pratiti situaciju”, napisao je Borrell.

Podsjetio je da su ministri vanjskih poslova istakli potrebu da se svi politički akteri odreknu provokativne i retorike podjela i djeloanja na podjelama, te da nastave dijalog i pozabave se rješavanjem pitanja kako bi se smanjile tenzije u zemlji.

Sve političke stranke treba da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu i doprinesu dobrom funkcionisanju Parlamentarne skupštine, Predsjedništva i Vijeća ministara. Sada je od velike važnosti da se Bosna i Hercegovina preusmjeri na te reforme, koje će joj omogućiti da se pozabavi sa 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije i napreduje na putu ka EU, u skladu sa očekivanjima svih građana“, kazao je Borrell.

“S tim u vezi, pozivam na vaš potpuni angažman u unapređenju pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi, koju EU također aktivno podržava. Povlačenje iz pregovora neće biti prihvatljiva opcija”, poručio je visoki predstavnik EU.

Podsjetio je da će rješavanje oba pitanja morati doći od lidera Bosne i Hercegovine i zahtijevat će odlučnost da se upusti u kompromis i političku hrabrost.

RTV Slon/akta.ba

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO