13.9 C
Tuzla
30.11.2023.

Bosankar traži nove radnike, trenutno imaju 170 zaposlenih

Predstavnici italijanske firme ”Bosankar” iz Bosanske Krupe boravili su u Tuzli, gdje su se susreli  sa predstavnicima Instituta za zavarivanje i Službe za zapošljavanje TK. ”Bosankar” je firma koja već 18 godina posluje na području BiH. U  Bosanskoj Krupi imaju pogon površine 17 hiljada metara kvadratnih u koji je uloženo više od 24 miliona KM. Firma se bavi proizvodnjom kabina za razne industrijske, građevinske i poljoprivredne mašine. S obzirom na planove širenja i otvaranja novih pogona ove firme, iskazana je potreba za upošljavanjem novih radnika, što je i bio razlog posjete Tuzli i ovim institucijama.

”Ja sam ovdje došao da vidim da li mogu da nađem osobe koje mi trebaju u firmi inženjere, varioce i ostale osobe koje mogu uvrstiti u svoju potrebu. Radim u mašinskom sektoru tako da mi trebaju ta zanimanja, trebaju varioci, inženjeri strojarstva. Treba mi 50 radnika”, navodi Giuseppe Franchi, vlasnik firme ”Bosankar” Bosanska Krupa.

Plan firme je da u naredne 3 – 4 godine uposli 300 radnika. Trenutno upošljava više od 170 radnika, a prosjek plate radnicima uposlenim u pogonu Bosanska Krupa je 1.500 – 2.000 KM. Predstavnici ove firme smatraju  da se dobrim odnosom prema radniku i kvalitetnim uslovima rada, može zaustaviti odlazak stručnog kadra iz BiH.

”Veliki je problem tog izlaska radnika i stručnih ljudi iz BiH i treba sada vidjeti i stvoriti uslove da se zaustavi taj trend i da eventualno pokušamo zadržati ljude u zemlji. Ja doista osuđujem veliki broj poduzetnika, koji po mom mišljenju iskorištavaju radnu snagu, što malim platama, što lošim uslovima rada. Mislim da bi se tome trebalo stati u kraj. Zato sam ja ovdje da dam neke bolje prilike za same radnike i da pokažem poslodavcima bolji primjer prakse”, kaže Franchi.

Firma ”Bosankar” uskoro u Prijedoru otvara i pogon  za proizvodnju željezničkih vagona, a svi njihovi proizvodi  namijenjeni su za strano tržište.

Svi zainteresovani za upošljavanje u ovoj firmi, više informacija mogu dobiti putem telefona broj: 060 319 0462 i e-maila [email protected]

Vezane vijesti

TUZLA