5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Bošković: Radna grupa za izbor sudije i Komisija nisu niti misle prestati raditi

Mladen Bošković, predsjednik Komisije Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za izbor i imenovanja te predsjednik Radne grupe za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, izjavio je da nikakvih negativnih niti zlonamjernih pobuda nema u tome što ova tijela nisu zasjedala da bi razmotrila kandidature za nedostajućeg sudiju Ustavnog suda BiH, čiji izbor, prema pravilima, treba da potvrdi Predstavnički dom Federacije BiH.

Bošković je kazao da su razlozi nesastajanja Radne grupe tehnički i da navedena tijela nisu prestala raditi niti misle prestati, pa će se sjednice desiti čim se steknu uvjeti, po povratku jednog člana Radne grupe iz inozemstva u Bosnu i Hercegovinu.

Radna grupa će postavljati pitanja kandidatima te će predložiti jednog Komisiji za izbor i imenovanja, a konačnu riječ o izboru sudije dat će Predstavnički dom.

Za sudiju Ustavnog suda BiH iz Federacije prijavilo se 14 kandidata. To su: Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić.

U Ustavnom sudu BiH trenutno je upražnjeno jedno mjesto među članovima koji se biraju iz Federacije BiH, odnosno iz kvote federalnih sudija, a razlog je odlazak u penziju sudije Mate Tadića.

POSLJEDNJE DODANO